Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Els treballadors de la planta de Cacaolat de Santa Coloma de Gramenet faran vaga indefinida de vuit hores per torn de treball a partir del 3 de gener vinent. El motiu d’aquesta decisió, que ha estat comunicada a la direcció de l’empresa és que la societat ha canviat de manera unilateral la distribució de la feina els mesos de juny, juliol, agost i setembre de 2019. Aquests mateixos mesos de 2018 els operaris van poder lliurar durant els caps de setmana però l’any vinent l’empresa pretén que els treballin tots, inclòs també el desembre, segons fonts del comitè d’empresa.
Davant la discordança l’assemblea de treballadors va donar un mandat als seus representants perquè negociessin una solució amb la direcció de la companyia. Tot i que s’han fet diverses trobades, la societat no ha canviat d’opinió, cosa que ha disparat la convocatòria de vaga.
L’objectiu de la mobilització és aconseguir que la societat que elabora els populars batuts, canviï de posició i negociï una solució en la qual els treballadors puguin estar d’acord.
El Departament de Treball, Benestar i Famílies de la Generalitat ha convocat els representants dels operaris i la direcció de Cacaolat a una reunió de mediació el 2 de gener vinent, hores abans que comenci l’anunciada aturada.
Canvi de posició
Cacaolat havia estat tradicionalment una empresa amb unes relacions laborals poc crispades. En ser comprada per un grup liderat per Cobega, màxima accionista de Cocacola, aquestes relacions van canviar. La nova direcció va plantejar un procés d’acomiadaments que es va qualificar en el seu dia d’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) encobert. Es tractava d’acomiadar part de la plantilla amb les mínimes indemnitzacions que permet la reforma laboral. Una part dels que podien perdre la feina eren els treballadors de repartiment. El comitè d’empresa s’hi va oposar i es va estar a punt de produir una aturada en la distribució dels batuts.
A la fi, la reducció de personal a Santa Coloma es va reconsiderar i es van aplicar mesures menys agressives com prejubilacions. També es van produir tensions entre la plantilla i la direcció en aplicar calendaris laborals i la classificació dels llocs de treball. A més, s’han endurit els ritmes de treball a mesura que la demanda de la marca s’ha recuperat, cosa que ha provocat protestes laborals, segons les fonts consultades.
L’última espurna va ser l’acomiadament d’Àlex Piñol, un treballador de l’empresa Cacaolat de Santa Coloma de Gramenet. La mesura va causar vagues dels treballadors i la denuncia en considerar l’acció com una represàlia, ja que Piñol havia estat, fins uns dies abans de ser acomiadat, representant sindical.
Finalment, la decisió judicial considerà que l’acomiadament és nul, per la qual cosa el treballador es va poder reincorporar al seu lloc de feina en les mateixes condicions que tenia quan es va produir la decisió de l’empresa. A més, la companyia va haver de pagar-li els salaris no percebuts durant els mesos en què no ha pogut treballar, segons fonts de CGT.