Dures paraules en la primera mobilització contra decisió judicial que fa enrere una primera sentència anterior que feia pagar als bancs els impostos vinculats a la legalització dels crèdits. A la concentració de centenars de representants d’entitats, associacions i sindicats s’ha qüestionat obertament la seva imparcialitat del Tribunal Suprem en favor de la banca i s’han fet crides a la mobilització per recuperar els drets socials i cívics que es consideren vulnerats.
Javier Pacheco ha començat manifestat la solidaritat de CCOO amb totes les entitats «en el procés d’aconseguir un país amb veritable justícia social». En segon lloc ha denunciat el retrocés democràtic que representen expressions com la reinterpretació de la sentència feta pel Tribunal Suprem els darrers dies. Ha criticat també l’abdicació de tots els poders de l’Estat en aquest assumpte, «cosa que ha suposat un afebliment democràtic». «El poder legislatiu fa dos anys -ha dit- que ha abdicat en la tramitació de la llei hipotecària». El poder executiu s’ha aprofitat de les circumstàncies per aplicar les mesures que feien retrocedir els drets socials, laborals i civils. I ara tenim el poder judicial que es posa del costat dels poderosos i intenta reinterpretar les sentències que van en favor dels consumidors i les classes populars per posar-se del costat dels poderosos.
Pacheco ha criticat també el decret del president, Pedro Sánchez, afirmant que aquesta normativa «es carregarà els drets a la retroactivitat de tots els consumidors i consumidores que han demanat hipoteques».
Plou sobre mullat
Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya referint-se a les últimes decisions judicials ha dit que «plou sobre mullat». Ha destacat que uns cops el Tribunal Constitucional i altres el Suprem, no paren de retallar drets socials. «Ho van fer amb la pobresa energètica, casualment a favor de les elèctriques», ha dit. Segons ha manifestat, la primera sentència del Suprem era justa socialment, però ha estat esmenada després de les pressions exercides per una minoria poderosa. Per això ha instat les entitats a «protestar democràticament tants cops com faci falta fins que es modifiqui aquesta llei», ha afirmat, referint-se a la norma hipotecària.
La representant de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha dit que el canvi de la llei l’han fet 15 magistrats titelles de la banca. Ha qualificat també el decret del Govern central de «mesura de maquillatge, perquè si s’hagués volgut fer oposició a la sentència, la norma hauria d’haver estat retroactiva». També ha recordat que al Parlament es debat la llei del crèdit hipotecari mentre hi ha més de 600.000 famílies desnonades. En aquest sentit ha dit que la norma que es debat no contempla la dació en pagament de forma retroactiva com reclama la PAH.
Marcel Mauri ha parlat en nom de Jordi Cuixart i en representació d’Omnium Cultural. «Volem manifestar el nostre suport total a aquesta convocatòria. El Jordi ens ho recorda sempre, no hi ha llibertat possible si no hi ha justícia social», ha dit. També indicat que no hi ha Estat de dret sense justícia justa. I, si a més, els tribunals passen per sobre dels grans consensos ciutadans. En aquest sentit ha reivindicat que en un país amb un grau molt alt de pobresa i de pobresa energètica, « els tribunals haurien de decidir en favor dels que ho necessiten i no escoltar les trucades dels bancs o del president del Consell General del Poder Judicial»