Cop de força de CCOO en el contenciós sindical que té en marxa en relació amb el conveni estatal del tèxtil. Un total de 2.500 activistes del s’han concentrat a Ontinyent on han exterioritzat la seva indignació en l’aplec europeu d’empreses del sector Euratex.
De Catalunya s’han desplaçat fins a la població del País Valencià 3 autocars amb els màxims responsables del sindicat, com el secretari general, Javier Pacheco i el secretari general de la potent federació d’Indústria, José Antonio Hernández. La mobilització tracta pressionar patronals i empreses perquè es reobri la mesa de negociació del Conveni de la indústria tèxtil i de la confecció per firmar-ne un altre que reculli l’esperit de l’acord de l’AENC.
Helicòpter i Guàrdia Civil
Defensem el lliure exercici del dret de manifestació pel conveni del tèxtil.
Critiquem el fort desplegament policial a la zona, que impedeix l’exercici lliure del dret de manifestació i especialment les limitacions d’accés de les persones que es mobilitzen (📹@Industria_CCOO) pic.twitter.com/uHSVB9ci0A
— CCOO de Catalunya (@ccoocatalunya) 24 de octubre de 2018
A Ontinyent els sindicalistes no s’han pogut acostar al lloc on se celebrava la trobada empresarial a causa del gran desplegament de forces d’ordre públic que ho han impedit fins i tot amb un helicòpter que sobrevolava l’indret. Els sindicalistes han intentat travessar una barrera de Guàrdies Civils que ho han impedit, cosa que ha suscitat la protesta dels líders que consideraven que els ha estat manllevat el dret de manifestació.
El sector tèxtil a l’Estat espanyol és l’escenari d’una pugna vinculada a la firma entre les patronals, Agrupació Espanyola del Gènere de Punt, Ateval, APOYFIDE, Intertèxtil, Fedecon, Texfor i UNIFAM i la Unió General de Treballadors d’un pacte d’eficàcia limitada, que preveu una pujada salarial del 2% el 2018, i del 2% el 2019, i de l’1,8% el 2020 cosa que CCOO considera insuficient perquè troba que perllonga els baixos salaris en aquest sector i la sensació de precarietat.
Acords amb empreses
Per afrontar la firma de l’acord econòmic CCOO ha posat en marxa la negociació de pactes laborals a les empreses on aquest sindicat té més presència. Això ha passat en empreses tan significatives en el tèxtil català, com les dues plantes de Sant Patricks, RM Trade, PGI, de Tarragona o Ostex, entre altres. L’element clau en aquests acords és que les empreses accepten la demanda de situar els salaris en uns 14.000 euros a l’any, en la línia fixada per l’Acord Estatal de Negociació Col·lectiva (AENC).