Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Nova sentència que implica l’empresa Uralita en la contaminació ambiental que ha afectat la salut de persones que treballaven o vivien prop dels seus centres productius. El Jutjat de Primera Instància número 5 de Madrid ha condemnat l’empresa URALITA S.A. a abonar 1.7 milions d’euros en concepte d’indemnització per les patologies relacionades amb l’exposició a l’amiant d’un grup de 14 veïns de les localitats de Ripollet i Cerdanyola, ciutat on la multinacional va ubicar entre 1907 i 1997 el que va arribar a ser el centre més gran de producció a Espany, segons informa el Col·lectiu Ronda, que ha dut a terme la defensa jurídica de les víctimes.
La sentència considera acreditat que Uralita no va actuar amb la diligència adient en ser conegut l’elevat risc de la utilització de l’amiant i fa l’empresa responsable de les patologies i defuncions d’afectats que van estar en contacte amb el material en l’àmbit del seu domicili pel fet de conviure amb extreballadors i de veïns de la fàbrica, exposats s la contaminació pel fet de viure en un radi de 2 quilòmetres al voltant del centre productiu, concretament a Cerdanyola.
El Col·lectiu Ronda recorda que el desembre passat ja es va dictar una sentència condemnatòria a Uralita en considerar-la responsable dels danys ocasionats per la pol·lució ambiental. En aquesta ocasió el jutjat de primera instància número 5 de Madrid acredita que les defuncions d’un grup de 14 veïns i familiars d’extreballadors tenen el seu origen i causa en la “falta de diligència” de l’empresa. En la resolució del jutjat es mostren detalls esgarrifosos com que alguns carrers de Cerdanyola haurien estat asfaltats amb restes de productes de l’empresa Uralita, cosa que amb el temps podria haver situat l’amiant a la superfície.
Un element de debat inclòs en la sentència és la consideració que l’empresa sabia de la perillositat del producte que fabricava des de finals del segle XIX i que tanmateix no en va frenar la prohibició. Precisament, el coneixement de la perillositat del material que fabricava és un aspecte que Uralita ha intentat negar en els nombrosos processos judicials que han determinat la seva responsabilitat sobre les afectacions causades per la inhalació de fibres d’amiant i l’absència de mesures efectives de prevenció i protecció de la salut a les seves instal·lacions.