Acte solemne de firma de l’Acord Interprofessional de Catalunya. La trobada ha servit per veure asseguts a una mateixa taula empresaris, sindicats i Generalitat. En la cerimònia, celebrada al Palau de la Generalitat, els firmants s’han congratulat dels continguts del pacte, però també s’han creuat alguns missatges crítics. Mentre Torra ha reclamat més competències laborals, Javier Pacheco, secretari general de CCOO, ha respost indirectament que abans la Generalitat hauria d’executar les que té.
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha aprofitat el seu torn de paraula per recordar que l’objectiu del govern que presideix és obtenir plenes competències que permetin a la Generalitat dissenyar les seves polítiques socials.
Un dels aspectes que ha reclamat el president de la Generalitat és poder gestionar directament les pensions. Tot això ho ha emmarcat Torra en la seva coneguda posició segons la qual Catalunya hauria d’esdevenir la «Dinamarca del sud». En aquest sentit ha posat també, com a exemple a seguir quant a polítiques socials, els principals països nòrdics.
A la sortida de l’acte el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha contestat que, potser abans de reclamar noves competències allò que hauria de fer la Generalitat és aplicar les competències que té. En aquest sentit ha parlat de la normativa per la solució extrajudicial de conflictes, «que s’ha de traslladar a l’àmbit de la funció pública i que encara està pendent». A més, «a Catalunya tenim la capacitat d’intervenció directa en la formació professional i encara no s’ha fet res». En aquest sentit, sobre competències, «el primer que hem de fer és exercir les (competències) pròpies i després reclamar noves competències que haurien de ser, per exemple, mecanismes d’aplicació a la realitat catalana de pactes aconseguits en altres àmbits», ha dit.
També en acabar l’acte, el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha considerat la firma del pacte com un element positiu: «cal pensar que durant tota la crisi econòmica no havíem arribat a cap acord, només retallades i reformes laborals». En aquest sentit ha estimat que iniciar el curs amb un acord és un bon missatge. Concretament, l’acord salarial de Catalunya és, per a la UGT, positiu, tot i que s’ha de complir, ha dit Ros. El sindicalista considera que l’acord ha de servir per combatre els salaris baixos i per millorar la qualitat del treball. Sobre això ha fet èmfasi quan ha considerat que l’acord pot solucionar els efectes nocius per a l’ocupació causats per les empreses multiservei.
Patronals satisfetes
Per la seva banda, La presidenta de Fepime (organisme vinculat amb Foment), Maria Helena de Felipe, ha qualificat l’acord de “valent” i ha considerat una necessitat prioritària apostar per la formació professional i la inserció dels joves davant la creixent demanda de personal qualificat.
Al seu torn, el president de Pimec, Josep González, ha indicat que l’acord assolit serveix de garantia per a la negociació col·lectiva, per la qual cosa l’ha qualificat de referent: «Les parts han tingut els seus legítims interessos però hem estat capaços de conjugar-los», ha manifestat.
González ha posat sobre la taula en la seva intervenció en la necessitat de lluitar contra l’absentisme (un tema molt reivindicat per les patronals) i l’excessiva temporalitat, així com en afrontar els nous reptes que planteja la dita economia col·laborativa.
Finalment, El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha considerat l’acord firmat aquest dilluns segueix el rastre d’altres pactes catalans iniciats el 1990. En aquest sentit ha considerat que l’AIC permetrà una actualització de l’economia catalana davant del canvi de cicle econòmic que ve: «Estem orgullosos, contents i esperançats per aquest diàleg», ha dit.