Els aproximadament 40.000 treballadors i treballadores del sector tèxtil de Catalunya estan cridats a la vaga, junt amb la resta d’operaris de l’Estat espanyol. La protesta començarà a les 10 del vespre del 18 de juliol i es prolongarà durant tot el dia 19. L’aturada es fa per defensar l’aplicació en aquest àmbit econòmic dels pactes del Acuerdo de Empleo y Negociación Colectiva (AENC) que indica que el 2020 el salari més baix en el sector serà de 14.000 euros a l’any.
CCOO, que és el sindicat convocant, es nega a signar el nou text del conveni fins que no s’acordin tres qüestions que considera fonamentals: que la patronal adquireixi el compromís que cap salari estarà per sota dels 14.000 euros l’any, que accepti un increment salarial del 2% per a cada un dels anys de vigència i que es fixi una jornada raonable per al cinquè torn de treball.
Per la seva banda, la patronal pretén mantenir un salari de 827 euros mensuals per a les categories d’auxiliar i especialista, que en la majoria de casos són feines que fan dones, especialment a la confecció.
Segons José Juan Marín, secretari d’Acció Sindical de CCOO d’Indústria de Catalunya, «no s’entén com la patronal del tèxtil, que ha negociat i firmat l’AENC, no vulgui aplicar-lo en el seu conveni». La vaga, que té un abast estatal, no la convoca la UGT, tot i que com la participació en les mobilitzacions s’acorda empresa per empresa, hi ha constància que aquest sindicat, en algunes companyies on té una representativitat majoritària ha acordat sumar-s’hi.
La vaga del tèxtil a Catalunya comportarà mobilitzacions de treballadors en els centres que agrupen més treballadors i treballadors. Així, es preparen concentracions de piquets al Prat de Llobregat i també a Sabadell. En aquest sentit, a la capital vallesana hi ha prevista una concentració a les 11 h, davant El Corte Inglés (av. de Francesc Macià), des d’on està prevista una manifestació fins al Gremi de Fabricants del Tèxtil per exigir un conveni digne per a les treballadores i treballadors del sector.
La vaga es produeix just després de la firma d’un acord transcendental, segons els sindicats, per als treballadors. En paraules d’un dels màxims responsables de CCOO: «volem deixar clar que o hi ha repartiment o hi ha conflicte», esmentant una de les consignes que repeteix l’organització per a la qual un cop acabada la crisi ha d’arribar un període de recuperació de poder de compra per part dels treballadors.