Mensakas és el nom de la nova cooperativa de treball associat impulsada per antics treballadors bàsicament de Deliveroo, acomiadats aviat farà un any arran de les vagues que van impulsar per dignificar les condicions laborals del sector. Jordi Alfambra, un dels seus membres, ha explicat aquest 22 de maig en roda de premsa, que es tracta d’una iniciativa «d’economia solidària, sense ànim de lucre, amb contractació digne i cotització a la seguretat social.» Aquest procés es va iniciar fa poc més de mig any quan es va començar a dissenyar l’operació que ara culmina. Tot i que les previsions són donar feina a més gent –de moment a mitja jornada de 20 hores setmanals– de sortida el grup promotor està format per set persones..
Paral·lelament, també va avançant el procediment administratiu i judicial per aquest afer. Aquest dimecres 23 de maig hi haurà a la Ciutat de la Justícia el primer dels judicis pels acomiadaments de l’any passat. Afecta el mateix Alfambra que ha assegurat que fins ara «no hi ha hagut cap oferta d’acord laboral». També ha afirmat que «l’objectiu no és un pacte sinó una sentència judicial condemnatòria per aquestes pràctiques». Si bé tota aquesta mobilització va començar a Barcelona, aviat es va estendre a altres ciutats, com Madrid, València o Saragossa. Justament, en els dos primers casos ja hi ha hagut pronunciaments de l’autoritat laboral i dels tribunals.
Inspecció de Treball ja ha resolt
Les denúncies a la Inspecció de Treball ja van ser resoltes al País Valencià i a Madrid establint la relació laboral dels treballadors amb l’empresa, negant la seva condició d’autònoms. A València també va haver-hi judici fa gairebé un mes i s’està a l’espera de la sentència. En canvi, a Madrid, els afectats van preferir acceptar l’oferta de l’empresa, que els pagarà entre quatre i cinc mil euros a cadascun dels repartidors despatxats. A Barcelona, estan citats per al pròxim 25 de maig a la Inspecció de Treball per a tractar aquest afer, explicar les gestions realitzades fins ara i obtenir més informació.
La mobilització dels repartidors ha estat feta a través del col·lectiu RidersXDerechos, assessorats pel sindicat IAC. Núria Soto, portaveu de Riders, ha explicat a la conferència informativa que «les cares més visibles de les protestes de fa un any per denunciar les condicions laborals vam ser acomiadades». La proposta de l’empresa era «precaritzar-nos encara més perquè volia no pagar-nos les estones d’espera en les quals no hi ha comandes a entregar quan és ella qui organitzava el treball establint horaris i sous».
Un projecte viable
Alfambra ha afirmat en la presentació de la cooperativa que aquestes empreses de distribució com Deliveroo ,Globo o altres «fan servir aquest model dels falsos autònoms per evadir impostos i cotitzacions a la Seguretat Social, la qual cosa també perjudica les finances públiques». Ha defensat la viabilitat del projecte perquè, entre altres coses, aquestes altres companyies «inverteixen molts diners en màrqueting i publicitat mentre que nosaltres, que sí que farem alguna campanya, bàsicament el nostre màrqueting en la nostra feina porta a porta, afegint que cooperativisme també és activisme». També ha assenyalat que «interpel·lem a la responsabilitat dels consumidors sobre el que significa contractar empreses basades en la precarietat laboral o fer-ho amb una cooperativa sense ànim de lucre».
Un dels eixos essencials de l’activitat de la futura cooperativa per aconseguir que sigui viable és la creació d’una aplicació informàtica que permeti gestionar «de manera eficient la nostra activitat i els nostres costos». Alfambra ha anunciat el llançament d’una campanya de crowfunding per obtenir entre 16.000 i 32.000 euros per al disseny i desenvolupament d’aquesta App. La cooperativa té previst començar a treballar en els districtes barcelonins de Sants, l’Eixample, Gràcia i Ciutat Vella «per anar creixent de mica en mica a la resta de barris i en altres ciutats».