L’Organització Internacional del Treball (OIT) acaba de publicar el seu informe Perspectives socials i de l’ocupació al món 2018: Sostenibilitat mediambiental amb ocupació en el qual prediu que en l’horitzó de l’any 2030 al món es crearan 24 milions de llocs de treball gràcies a l’economia verda. Segons aquest document, «hi haurà una creació neta de llocs de treball a les Amèriques, Àsia i el Pacífic i Europa representant uns tres milions, 14 milions i dos milions de llocs de treball respectivament, gràcies a les mesures adoptades en la producció i ús d’energia.» En canvi, podria haver-hi pèrdues netes d’ocupacions a l’Orient Mitjà (-0,48%) i Àfrica (-0,04%) «si persisteixen les tendències actuals, a causa de la dependència d’aquestes regions en els combustibles fòssils i en la mineria, respectivament.»
Els nous llocs de treball es crearan a través de la implementació de noves pràctiques sostenibles en el sector de l’energia, «incloent canvis en la combinació de fonts d’energia, la promoció de l’ús de vehicles elèctrics i la millora de l’eficiència energètica dels edificis», apunta l’OIT en aquest informe. Els serveis ecosistèmics, «que inclouen la purificació de l’aigua i l’aire –la renovació dels sòls i la fertilització, el control de les plagues, la pol·linització i la protecció contra les condicions climàtiques extremes– donen suport, entre altres, a l’agricultura, la pesca, la silvicultura i el turisme, que empren a 1.200 milions de treballadors arreu del món.»
Producció excessiva de residus
L’informe assenyala que «entre 2000 i 2015 l’economia mundial i la promoció de la feina decent van registrar importants avanços; especialment, la pobresa laboral i el treball infantil es van reduir.» També destaca que «el creixement salarial està estancat i, en gran mesura, la desigualtat ha augmentat. A més, crida l’atenció que, en un context d’escassetat de recursos i limitada capacitat de l’ecosistema per absorbir les deixalles, el model actual de creixement econòmic consisteixi en gran mesura en l’extracció de recursos, les manufactures, el consum i els residus.» Un exemple d’això és que el 2013, la quantitat de recursos utilitzats i de deixalles produïdes per la humanitat «va ser 1,7 vegades superior al que la biosfera és capaç de regenerar i absorbir. De fet, l’activitat humana ja ha provocat canvis ambientals irreversibles a escala mundial.»
«Les conclusions del nostre informe –ha declarat Deborah Greenfield, Directora General Adjunta de l’OIT, durant la presentació– posen de manifest que les ocupacions depenen en gran mesura d’un ambient saludable i dels serveis que proporciona. L’economia verda pot permetre que milions de persones més superin la pobresa, i proporcioni millors mitjans de subsistència per a aquesta generació i les futures.» Aquest organisme defensa que cal impulsar una transició cap a l’economia verda a través del diàleg social i les sinergies entre la protecció social i la política ambiental.
El diàleg social, essencial
L’OIT destaca com un dels eixos essencials per aconseguir aquesta fita d’ocupació gràcies a l’economia verda «el diàleg social, l’eliminació de la discriminació en l’ocupació, i la bona gestió dels afers públics són els fonaments d’una transició efectiva i justa. Per exemple, la participació del govern central i els governs locals, els interlocutors socials i les ONG en els debats sobre el canvi climàtic ha propiciat la integració d’objectius econòmics, socials i ambientals. Una reforma tributària pot ajudar també a la transició cap a una economia verda i al mateix temps facilitar la creació d’ocupació.»
Les prediccions de l’Organització Internacional del Treball parteixen del fet que s’acompleixin els Acords de Paris de 2015 sobre canvi climàtic. L’assoliment d’un nivell d’ecologia més alt en les economies «pot tenir un efecte general positiu en el creixement i l’ocupació. És probable que la hipòtesi d’un augment màxim d’un 1,5ºC promoguda per l’Acord de París també sigui beneficiosa en termes de creació de llocs de treball».
Altres conclusions importants
L’informe augura que la majoria dels sectors de l’economia es beneficiaran de la creació neta d’ocupacions. Així, especifica que dels 163 sectors econòmics analitzats, «només 14 experimentaran pèrdues d’ocupació de més de 10.000 llocs de treball a escala mundial». També diu que només dos sectors, l’extracció del petroli i la refinació del petroli, mostren pèrdues d’un milió o més de llocs de treballs. Una de les darreres dades que aporta és que «es crearan 2,5 milions de feines en l’electricitat basada en fonts d’energia renovable, compensant la pèrdua d’uns 400.000 llocs de treball en la generació d’electricitat basada en combustibles fòssils.». Finalment, pronostica sis milions de llocs de treball es podrien generar gràcies «a la transició cap a una ‘economia circular’, la qual inclou activitats com reciclar, reparar, llogar i refabricar, substituint el model econòmic tradicional d'”extreure, fabricar, usar i rebutjar”.»