Acció Solidària contra l’Atur (ASCA) va tancar l’exercici de l’any passat havent concedit 226 micro préstecs per un total de 842.000 euros a projectes amb l’objectiu de crear ocupació digna. L’entitat, creada el 1981, fa, doncs, 37 anys que atorga crèdits sense interessos per ajudar persones –sigui a través de societats limitades, cooperatives o altres fórmules jurídiques– que volen emprendre noves activitats que suposin la creació de llocs de treball per tal de lluitar contra l’atur.
En aquests 27 anys, l’ASCA ha finançat 14.143 projectes per 17,8 milions d’euros que han permès crear 16.154 llocs de treball, segons fonts de l’entitat. Els recursos de l’ASCA provenen d’un fons econòmic privat. Durant el 2017, l’associació ha disposat d’1,1 milions d’euros dels quals el 50% correspon al retorn de préstecs anteriors, el 24% a un conveni amb l’Ajuntament de Badalona, el 19% de donacions privades, el 2% de subvencions públiques i el 3% a ingressos diversos. L’acord amb el consistori badaloní ha facilitat que bona part de les propostes aprovades hagin estat en aquest municipi.
Fonts de l’entitat expliquen que «molts dels projectes que rebem ens vénen de persones derivades dels serveis d’ocupació dels ajuntaments». L’avaluació de les propostes es fa a través de voluntaris. De fet, l’estructura d’ASCA està formada per tres persones en plantilla i 38 voluntaris. Aquest grup, tot i que hi té joves, està compost per economistes jubilats o semijubilats, amb experiència en aquest àmbit «que avaluen la viabilitat del pla».
L’ASCA, presidida per l’enginyer Oriol Romances, es defineix «com l’única entitat civil i laica d’àmbit català que concedeix préstecs sense interessos per a nous projectes empresarials». Va ser impulsada a principi dels anys 80 per un grup de persones que volien actuar enfront de la severa crisi que afectava bona part de la gent treballadora amb més del 40% d’atur.
Les iniciatives finançades són de tipus d’àmbits econòmics: hostaleria, turisme, educació, tecnologia, mobilitat, atenció a les persones, comerç… Fonts de la fundació assenyalen que «hi ha casos de persones que simplement el que volen és continuar l’activitat econòmica d’algú que es jubila». La majoria dels beneficiaris són de municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, per una simple qüestió demogràfica, però també hi ha hagut peticions des de les Terres de l’Ebre, Osona, Pallars, Tarragonès, Bages, o Maresme.
Un dels projectes finançats és de turisme sostenible, l’alberg Els Caus, a Mura (Bages). El president de la cooperativa, Ferran Martínez valora «molt positivament» l’ajuda rebuda de l’Acció Solidària Contra l’Atur. Hi ha acudit en dues ocasions, la primera per arrencar l’activitat i la segona, per ampliar-la. Martínez explica que «sempre han revisat el nostre pla d’empresa, els llocs de treball que creàvem i sempre han vist que tot plegat tenia cap i peus». Afegeix que hauria estat impossible accedir al finançament amb la banca tradicional «perquè hi ha un tracte humà molt diferent, només s’ho mira des de l’òptica de la rendibilitat». Per això i «per una qüestió de principis, nosaltres només treballem amb l’ASCA i la banca ètica, que també tenen en compte qüestions com on som –una zona rural–, o els llocs de treball que generem». Ara, Els Caus ha passat de tenir tres persones treballant-hi a tenir-ne onze.