A l’hora de valorar les dades sobre l’atur al mes de març de 2018, CCOO de Catalunya ha destacat que la caiguda de la desocupació ha beneficiat menys les dones que els homes. Així comparant l’evolució interanual les estadístiques mostren que si en els homes el descens ha estat del 10,3%, en les dones només ha estat del 5,7%, és a dir una diferència d’uns quatre punts i mig.
El sindicat també critica l’elevada temporalitat de la nova contractació, ja que dels quasi 250.000 nous contractes, el 85% són amb aquesta modalitat., cosa que considera «un abús» i que «evidencia un mercat de treball inestable i amb una altra rotació laboral». En canvi, afirma CCOO, el 20,8% dels nous inscrits al SOC són persones immigrants.
Davant l’escenari que es desprèn de les dades de l’atur, el sindicat reclama «més i millors polítiques d’igualtat pensades per a les dones per reduir la bretxa que encara hi ha al mercat laboral». Assegura CCOO de Catalunya que el fet que no es paguin les hores extraordinàries castiga més les dones «perquè són les que més en fan sense remunerar». En aquest sentit reclama que es doti la Inspecció de Treball «de personal format i especialitzat en gènere que pugui actuar d’ofici per detectar i identificar discriminacions laborals, sobretot en professions feminitzades».
Per a aquest sindicat, un altre dels grans problemes és la Reforma Laboral i es reafirma en la seva exigència «perquè sigui derogada per garantir el dret de les persones treballadores, afavorir l’estabilitat i combatre la precarietat». Una altra mesura que CCOO considera que caldria promoure és «enfortir la negociació col·lectiva per tal que s’estableixin increments salarials als convenis col·lectius, especialment en els nivells més baixos».