La fundació Formació i Treball, una Organització No Governamental(ONG) sense afany de lucre, ha decidit crear una Empresa de Treball Temporal (ETT) perquè contribueixi a buscar feina per a les persones que tenen especials dificultats. L’empresa la va crear el juny passat, duu per nom l’Amiga ETT Social, i és la primera societat de treball temporal especialitzada en la contractació de persones en situació de vulnerabilitat, segons han anunciat Àngel Cànovas, el seu director general de la fundació, Albert Alberich, i la seva directora d’Inserció, Marina Arnau.
La fundació, que acaba de complir 25 anys des de la seva creació, ha cridat l’atenció respecte a la proliferació pobresa cada vegada més femenina, jove i de població autòctona. Els responsables de la fundació han explicat que l’entitat va integrar el 2017 a 811 persones al mercat de treball ordinari –un 17% més que l’any anterior i la meitat va ser amb contractes de menys de dos mesos–, i va impartir formació a més de 900, de les quals el 40% es van incorporar al mercat en menys d’un any.
L’entitat es va crear l’any 1992 promoguda per Càritas Diocesana. Des de llavors, la fundació ha atès més de 26.000 persones -4.367 el 2017–, i Arnau ha explicat que el perfil d’usuari ha canviat en els últims anys. Ara el perfil és cada cop més femení, jove i amb més presència de persones nascudes a Espanya.
Marina Arnau ha destacat que un 67% dels 4.367 usuaris atesos l’any passat no rebia cap tipus de prestació, la meitat tenia un nivell formatiu baix i sobre el 51% tenia càrregues familiars.
La major part de les persones ateses durant els 25 anys d’existència de la fundació té entre 25 i 45 anys, encara que en l’última dècada ha crescut el del col·lectiu de menors de 25; en els darrers anys ha variat la proporció entre homes i dones, ja que si el 2004 el 60% era homes, el passat any el 52% era dones, i el percentatge d’atesos nascuts a l’Estat ha passat del 51% el 1992 al 62% l’any passat.
Però l’entitat no es dedica només a buscar feina a les persones més desafavorides Marina Arnau ha explicat que la fundació ha ajudat des del 2000 a un total de 133 persones a regularitzar la seva situació, la majoria en els últims cinc anys.
Ensenyar a pescar
La fundació no es limita a donar peix, sinó que ensenya a pescar, segons el símil catòlic. En aquest sentit, ofereix des de fa 25 anys una oferta formativa pràctica per adquirir competències a través de tallers formatius, basant-se en l’economia circular, i entre els seus 13 línies de negoci hi ha els de recollida de roba i aliments, amb una xarxa de 10 establiments de Botiga Amiga, de roba i complements a Barcelona i Tarragona, i l’escola d’Ins d’hostaleria.
La fundació va comptar amb 332 persones amb contractes d’inserció laboral, però Alberich ha dit que les seves empreses són de transició per a l’usuari ja que el 73% va aconseguir feina en el mercat laboral en menys d’un any: “Quan tenim a la persona formada, volem que salti a l’empresa ordinària “, ha explicat.
Respecte a la creació de l’ETT Arnau ha dit que han pres d’exemple les ETT d’inserció que ja existeixen a França, i Alberich ha dit que no pretenen ser una ETT a l’ús, sinó per inserir laboralment els col·lectius amb risc d’exclusió que treballen.
Cal recordar que després de les darreres modificacions legals les ETT són empreses que cedeixen treballadors a altres societats, però estan obligades a pagar a aquests operaris el mateix salari que perceben els seus companys de l’empresa a la qual són cedides.