El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ratificat una sentència del Jutjat Social 32 de Barcelona que feia responsable l’empresa Roca Sanitario de la mort d’un antic treballador de la fàbrica que el grup a Gavà a conseqüència d’un mesotelioma causat per l’exposició a l’amiant, segons informa el Col·lectiu Ronda.
Segons la sentència ha quedat provat que l’empresa esmentada «almenys fins a desembre de 2004 utilitzava juntes d’amiant per fabricar components d’aixetes». Aquesta dada suposa que l’empresa va utilitzar el material potencialment mortal fins quatre anys després que fos prohibit per la Unió Europea i quan ja feia dos anys que havia expirat la moratòria de dos anys – fins a 2002 – concedida a l’Estat espanyol fruit d’una petició del Govern que en aquell moment presidia José María Aznar.
La confirmació de la sentència fa referència al cas d’un extreballador de Roca, que va morir el 2015 a conseqüència d’un mesotelioma pleural. En aquest sentit, la sentència afirma que: «en l’àmbit mèdic es va entenent que la causa principal del mesotelioma és el contacte i la inhalació de la pols d’amiant». A la fàbrica, en la qual l’operari difunt va treballar entre 1965 i 2015 es va fer servir amiant que va importar Roca Sanitario entre 1965 i 1970 i més tard, a partir de 1984 va ser autoritzada per a produir a la factoria del Baix Llobregat peces de maquinària «gairebé exclusivament d’amiant». De fet, Roca Sanitario va escurar al màxim les possibilitats de fer servir l’amiant als seus processos productius, ja que «almenys fins al desembre de 2004, per a la fabricació de components d’aixetes, utilitzava juntes d’amiant».
El Col·lectiu Ronda, afirma que la sentencia ratifica l’origen laboral de la patologia que va posar fi a la vida de l’extreballador i, en conseqüència, incrementa la pensió de viduïtat de la parella. Segons l’advocat Miguel Arenas, la resolució judicial posa el focus en relació amb el fet que a la fàbrica de Gavà es va treballar amb materials molt perillosos que han afectat la salut dels treballadors, i no només pel que fa al producte esmentat sinó amb altres. En aquest sentit recorda que Roca Sanitario ha estat també condemnada per patologies vinculades a l’exposició a altres agents cancerígens com ara la sílice.
Danys i perjudicis
Ara, un cop el TSJC ha desestimat el recurs interposat per l’empresa, la família del treballador finat ha anunciat que interposarà una denúncia per danys i perjudicis.
Finalment, Ronda recorda que a Espanya hi havia en vigor des dels anys 40 del segle passat normativa sobre mesures de protecció i seguretat en relació amb el contacte amb l’amiant, un material del qual se’n sabia la perillositat des dels inicis del segle XX. Al mateix temps any rere any moren treballadors que van estar en contacte amb el producte perillós mentre algunes empreses van obtenir d’aquesta situació beneficis milionaris. En aquest sentit el Col·lectiu assegura que les sentències tenen la virtut d’acabar amb la impunitat de les empreses que es van enriquir a costa de la salut dels seus treballadors.