La despesa pública en protecció social de Catalunya i també d’Espanya ja és inferior que fa Grècia en proporció al PIB. Aquesta és una de les conclusions que s’extreuen de les dades de l’Eurobaròmetre social que elabora Comissions Obreres de Catalunya. Concretament, Catalunya dedicava el 2014 un 21,3% del seu Producte Interior Brut (PIB) a protecció social, mentre que Espanya hi aportava el 25,4% i Grècia el 26%, segons dades provisionals. Una altra xifra que crida l’atenció és que i la despesa pública catalana en educació és la segona més baixa després de Romania.
L’eurobaròmetre social és un conjunt d’indicadors que elabora el Centre d’Estudis i Recerca Sindicals (CERES) de CCOO de Catalunya. Les fonts usades es basen en una sèrie de 33 taules amb dades socioeconòmiques i socials de tots els països de la Unió Europea (UE), la mitjana de la UE i Catalunya. El fet que s’utilitzin dades d’Eurostat i també informacions obtingudes directament de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) i de l’Instituto Nacional de Estadística (INE), explica la presència d’algunes variacions en els criteris metodològics utilitzats que pot afectar, tot i que molt lleugerament, al grau de comparabilitat d’aquestes dades, informa el CERES en el seu estudi.
La despesa en protecció social de Catalunya en termes homogenis, només supera la de Romania, la més baixa de Letònia, Romania, Estònia, Lituània, Bulgària, Eslovàquia i Polònia, que són països de l’antiga Europa de l’Est.
A més de l’evolució de la despesa en protecció social, l’estudi fa èmfasi en l’atur. La taxa d’atur catalana, tot i la reducció interanual iniciada en el 2014, és la pitjor després de la grega i l’espanyola, especialment en el cas de les dones. L’atur de llarga durada i la taxa d’atur juvenil de Catalunya són les quartes més altes d’Europa.
Qualitat de l’ocupació versus creixement
Igualment, la taxa de temporalitat de l’ocupació catalana és la 4a més alta d’Europa i el percentatge de treball a temps parcial involuntari també és dels més alts. Això és especialment preocupant en el cas de les dones, el percentatge de treball involuntari de les quals triplica el dels homes.
Tot plegat quan les darreres dades mostren un creixement macroeconòmic important. L’any 2016 l’economia catalana va créixer un 3,5%, que és lleugerament superior al d’Espanya (3,3%) i se situa més d’un punt per sobre de la mitjana europea (1,9%). Només 3 països de la UE van créixer més que Catalunya.