La inflació de setembre segueix creixent, fins al 2,1% a Catalunya i l’1,8% a Espanya, cosa que perjudica els pensionistes i jubilats que només han vist apujades les pensions un 0,25%.
La inflació en el conjunt de l’Estat espanyol va puja fins a l’1,8% el setembre passat, dues dècimes més del que hi havia a l’agost. Però és que a Catalunya l’IPC interanual del mes de setembre se situa en el 2,1%, tres dècimes per sobre de l’indicador estatal, tot plegat per la influència dels increments dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques i del vestit i calçat. Pel que fa a l’índex mensual, a Catalunya, l’índex general dels preus no recull cap variació (0%) per la compensació entre els grups inflacionaris (per exemple, vestit i calçat) i els deflacionaris (per exemple, serveis lligats al sector turístic).
Davant d’aquesta situació els sindicats CCOO de Catalunya mostra la seva disconformitat per la pèrdua continuada de capacitat de compra de treballadors i especialment de pensionistes i jubilats.
Catalunya el territori més inflacionari
Per la seva banda, la UGT de Catalunya destaca en un comunicat que en els últims 10 anys els preus a Catalunya han pujat un 17,4% mentre que en el conjunt espanyol l’augment ha estat del 14,1%. Aquesta és una raó que fa que en tots aquells àmbits on és possible, el sindicat plantegi fer convenis sectorials d’àmbit català.
CCOO es mostra especialment preocupat per l’efecte dels augments de preus en els pensionistes. «Al llarg del 2017 les pensions estan caient en termes reals: l’increment dels preus (del 2,9% al primer trimestre; del 2,2% al segon trimestre) està essent superior a la revalorització de les pensions del 0,25%».
En el mateix sentit, el sindicat destaca que l’increment acumulat de preus dels béns i serveis bàsics (especialment aliments i habitatge) perjudica les pensions més baixes. Des del 2012, els aliments elaborats han patit una inflació acumulada del 9,4% i, des del 2014, del 2,9%.
«Les dones, especialment les que cobren pensions de viduïtat, són les que més pateixen els efectes de la inflació dels preus i serveis bàsics».
Per la seva banda, la UGT destaca que és precisament Catalunya el territori on més han crescut els preus els últims 10 anys. «En conseqüència, durant els darrers anys, els salaris a Catalunya han perdut molt més poder adquisitiu». En canvi, els beneficis empresarials no s’han vist perjudicats, tot el contrari, aquestes rendes han recuperat els nivells de 2007 mentre que les rendes salarials han perdut molt. Davant d’aquest escenari, i la pèrdua contínua de poder adquisitiu dels darrers anys dels salaris, és necessari i és de justícia que les persones assalariades guanyin poder adquisitiu.
Els dos sindicats reclamen que davant l’augment dels preus els salaris haurien de pujar ni que sigui lleugerament, per sobre de la inflació. Les dues organitzacions fa temps que reclamen augments salarials en un ventall que va des d’un 1,8% fins a un màxim del 3%.
UGT i CCOO recorden que per revertir la situació cal derogar les reformes laborals, aprovar un mecanisme que eviti la pèrdua del poder adquisitiu de les pensions. UGT reivindica també un salari mínim de 1000 euros.