El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha imposat una multa de 129.000 euros a l’empresa Giró GH, amb seu a Badalona, pels danys i perjudicis a causa de les lesions sofertes per una treballadora: Aurora, a causa dels perjudicis ocasionats a la seva salut la inadequació del seu lloc de treball. La treballadora pateix epicondilitis, una malaltia que afecta els canells i que en la seva versió més dura pot impedir agafar objectes i realitzar treballs manuals.
Àlex Tisminesky, és advocat, membre del Col·lectiu Ronda i responsable de salut laboral de la CGT de Catalunya: “El cas d’aquesta treballadora no és únic, en aquesta empresa hi ha hagut diverses situacions com aquesta, que han suposat també multes”.
Paco Giménez, membre del comitè d’empresa confirma la informació de l’advocat, però matisa que “sembla que l’empresa prefereix pagar multes a invertir en millorar la seguretat de les treballadores i treballadors”.
L’aparició de la malaltia laboral a l’empresa Giró GH té a veure, segons el responsable de salut laboral i el membre del comitè d’empresa, amb el treball repetitiu en una màquina anomenada entrocadora manual.
Segons la sentència, el treball en la màquina esmentada implica pujar i baixar pesos de manera contínua durant tot el dia. Els moviments repetitius causen lesions als canells i braços que, després d’un temps, impliquen incapacitats laborals temporals dels operaris. El desenllaç no afecta només a la salut, sinó que, quan el diagnòstic és d’incapacitat permanent, es possibilita legalment l’acomiadament de l’afectat, cosa que va passar amb Aurora.
Giró GH és una empresa que fabrica, entre altres productes, malles de plàstic per a, per exemple, la venda de fruita. Té la patent d’aquest producte i això li dóna una alta rendibilitat.
El cas d’Aurora és almenys el tercer amb conseqüències econòmiques que es dóna a l’empresa badalonina. Abans, pels mateixos motius la companyia va haver de pagar per sentència una multa de 90.000 euros a un altre treballador: Enric, també del fet dels perjudicis causats a la seva salut.
L’acomiadament de Pilar
Però el cas més conegut va ser el que va afectar a la Pilar, una treballadora que durant tota la seva vida va prestar els seus serveis en Giró GH. Va patir, igual que els seus companys, lesions als canells i braços que van acabar per causar-li una incapacitat laboral permanent. La direcció la va acomiadar aplicant la reforma laboral, amb una indemnització de 20 dies per any treballat. La plantilla es va regirar contra el que va considerar una gran injustícia i va realitzar una vaga en solidaritat amb la seva companya, fins que l’empresa va pactar una indemnització que va ser acceptada i que va permetre a la treballadora enllaçar amb la jubilació.
La denúncia de la situació tampoc es veu, per part dels treballadors, com un mecanisme eficaç per evitar els danys, perquè entre que s’inicia una acció judicial i s’obté una sentència definitiva passen dècades. “L’empresa recorre i recorre fins al final”, diu Giménez.
Una solució al problema dels aparells que perjudiquin la salut dels treballadors seria instal·lar màquines automàtiques que evitin el treball repetitiu. I efectivament Giró ha comprat dos entrocadores automàtiques, però no les ha instal·lat a Badalona sinó que ho ha fet en la seva planta de Terol on ha traslladat part de la seva producció.
Els experts en ergonomia destaquen que la norma legal està desfasada respecte a la màquina objecte del problema, perquè el que afirma la llei és que s’han de protegir els accessos a l’aparell per evitar atrapaments, però no diu res respecte als moviments repetitius que causen les lesions.
La repetició de lesions ha suposat que molts treballadors de Badalona evitin ocupar els llocs de treball a la màquina que els pot perjudicar la salut. Davant d’això, l’empresa ha aplicat una certa rotació, de manera que operaris amb categories superiors han de realitzar treballs tècnicament inferiors, el que al seu torn causa tensions.
L’ambient laboral a Giró, una empresa de declara beneficis cada any, és tens perquè els treballadors, l’edat de la majoria dels quals se situa entre 45 i 55 anys, tenen por que si protesten, l’empresa acabi per deslocalitzar la producció a Terol i tanqui la factoria catalana.