Les Kellys, el col·lectiu que defensa els drets de les treballadores dedicades a arranjar les cambres d’hotel, han obert un nou front de reivindicació. Si fins ara havien posat el focus en reclamar a la patronal unes condicions de treball decents. Ara la crítica i la manifestació al carrer té com a objectiu el sindicat UGT, que ha arribat a un preacord amb la patronal d’hostaleria que, en opinió de les treballadores d’hotel, no defensa la posició d’aquest grup en el nou articulat del pacte.
L’acord, segons Jesús Lodeiro, negociador de la UGT de Catalunya, intenta frenar la situació que s’ha donat en el sector de l’hostaleria, on moltes empreses emparant-se l’Estatut dels Treballadors sorgit de les dues reformes laborals aprovades pel PP i CiU, permet a les empreses externalitzar part de la seva activitat i després contractar les denominades societats multiservei, perquè assumeixin les tasques que fins ara es feien directament.
«Si com ens reclamen no firméssim el preacord, el que passaria és que les empreses continuarien fent el que fan: externalitzant, perquè així els surt més barata la seva operativa», explica Lodeiro. Davant d’aquesta situació, UGT es va decidir per una mesura alternativa: incloure una clàusula en l’acord on s’afirma que si una empresa externalitza alguna de les seves activitats, la societat que assumeixi aquest encàrrec haurà de respectar almenys les condicions laborals i econòmiques del conveni de branca de referència. Això passarà per a les noves externalitzacions. En el cas dels contractes vigents la consigna que té la UGT és no renovar els convenis d’empresa de les societats multiservei, perquè en caducar l’acord s’apliqui el conveni de sector. La UGT és el, sindicat majoritari en el conveni que agrupa les províncies de Barcelona, Tarragona i Girona, amb més de 280.000 treballadors afectats.
Per la seva banda, Les Kellys han mantingut una dura oposició al principi d’acord des que a juliol es va anunciar que s’havia arribat a un consens entre el sindicat socialista i la patronal.
Les dones que netegen habitacions d’hotel, per boca del seu assessor legal, voldrien que el conveni català s’inspirés en l’acord provincial de Santa Cruz de Tenerife. Concretament l’article 18 d’aquell pacte on s’afirma: «Les empreses incloses en el present conveni no contractaran o subcontractaran amb altres empreses, personal per als serveis de restaurants, bars, cuines, recepció i pisos». Això no obstant, «podran ser objecte de contractació o subcontractació activitats professionals, de caràcter accessori al sector, com ara seguretat, jardineria, animació, tasques específiques de manteniment tècnic, serveis de socorrisme i especialitzades de neteja. Igualment podran ser-ho aquells serveis especials com ara casaments, commemoracions, banquets o atencions a congressos i reunions». Pel que fa a les funcions de neteja el conveni canari afirma que no es pot subcontractar «la neteja normal i habitual de les zones comunes de treball i de les zones de clients
que puguin realitzar-se pel mateix personal del departament de pisos i / o neteja de l’establiment».
Front de suport
Les Kellys han creat per defensar la seva posició una aliança d’organitzacions i col·lectius que els hi donen suport. Sindicats com CNT de Barcelona, la independentista Coordinadora Obrera Sindical (COS), el sindicat que s’ha vinculat a Podem, Som Sindicalistes i també la Intersindical Alternativa de Catalunya (AIC), els hi fan costat. A més, la CGT de Catalunya va fer un manifest solidari amb les Kellys. Tots aquests sectors han convocat una manifestació de suport a les treballadores d’hotel dimecres a les 3 de la tarda a la plaça Urquinaona de Barcelona, just en el moment en què a uns metres s’ha de firmar el nou conveni.
Per a UGT el conveni que s’ha de firmar, a més d’aspectes vinculats amb les subcontractacions inclou altres punts d’interès per als treballadors i treballadores del sector, que podrien no aplicar-se si es condiciona tot a satisfer les peticions de les Kellys:
Increments salarials de l’1,9% per al 2017; de l’1,9% per al 2018; i de l’1,8% per al 2019.
Regulació de les subrogacions, especialment importants a sectors com la restauració o els menjadors escolars. Això vol dir que si s’acaba el contracte amb una empresa i se subroguen els treballadors a la nova, aquesta haurà de preservar les condicions laborals anteriors de la plantilla.
Cobrament del 100% del salari durant les baixes per intervencions quirúrgiques amb repòs (no ingrés hospitalari).
Ampliació de 14 a 17 dies de l’acumulació del permís de lactància.
Qui i com ha de negociar?
En el fons hi ha un altre debat: qui i amb quins criteris pot negociar els convenis de sector? Des de la UGT de Catalunya s’afirma que la seva representativitat fruit de les eleccions sindicals abasta tots els àmbits de l’hostaleria. Té sis representants a la mesa negociadora per 5 CCOO. Aquest sindicat no s’ha definit respecte al conjunt del pacte-
Les Kellys, que mantenen una activíssima presència mediàtica, no s’han presentat a les eleccions sindicals. Tampoc tenen representació en la mesa negociadora els sindicats que els hi donen suport.