La contractació temporal ha crescut a Catalunya a en els darrers vuit un 24,5% i els contractes de durada igual o inferior a un mes, un 70,4%, entre els anys 2008 i 2016, període de crisi econòmica. Ara bé, que es facin més contractes no vol dir que la situació per als treballadors millori. Així, per cada nou lloc de treball estable, s’han firmat 46 contractes temporals, segons han constatat Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de la UGT de Catalunya i José Antonio Pasadas, secretari de Polítiques Sectorials del sindicat.
L’informe e la UGT destaca també que els contractes temporals que se signen són cada cop més curts, tot i que en la seva majoria les empreses els destinen a cobrir llocs de treball estructurals, perquè amb les noves figures els empresaris obtenen més flexibilitat dels treballadors.
El sindicat destaca que es redueix de manera alarmant la durada dels contractes temporal. Creixen especialment els de durada igual a inferior a un mes i els de menys de 7 dies en detriment de la contractació indefinida.
Segons s’ha dit en moltes ocasions hi ha una pràctica estesa segons la qual es fan contractes per dues o quatre hores quan en realitat es fan vuit o més hores, «la qual cosa comporta tenir persones treballadores a disposició de de l’empresa a demanda» afirma el sindicat.
L’existència de contractes temporals que vulneren la llei es demostra, segons UGT, en el fet que només el 2016 s’han convertit a indefinits 8.063 contractes fets en frau de llei. No obstant això, Núria Gilgado ha considerat que la Inspecció de Treball no té ni de lluny dotació suficient per realitzar un control efectiu de la contractació.
Els sindicalistes de la UGT en fer l’anàlisi dels sectors on creix més la contractació temporal, han vist que és en la indústria on es nota un augment més gran. En concret, ho ha fet un 168,29%. Cal dir que la contractació indefinida entre el 2008 i el 2016 s’ha enfonsat en tots els àmbits de producció.
Deu plantilles de Seat en ETT
El sindicat de tradició socialista posa també el focus en les Empreses de Treball Temporal (ETT). Aquest tipus d’empreses ha incrementat entre 2008 i 2016 un 36,36% els seus contractes. Pasadas considera que aquestes empreses han tingut una forta embranzida a partir dels inicis de la recuperació, cosa que fa pensar que les direccions empresarials desvien cap a les ETT l’augment de l’ocupació fruit de l’increment de la demanda.
L’estudi de la UGT mostra que l’any passat hi havia a Catalunya 147.935 persones que van ser contractades per les ETT. Per comparar la magnitud és com si les empreses de treball temporal tinguessin a la seva disposició deu plantilles de Seat.
D’altra banda, les ETT ara fan contractes més curts que abans de la crisi. L’any 2007 es feien 2,4 contractes per treballador, mentre que el 2016 la rotació és de 4,1 contractes per operari. L’índex de rotació en el mercat laboral de Catalunya se situa en el 2,5 contractes per persona. També és a la indústria on més ha crescut la utilització de les ETT, quan fins fa poc aquestes empreses estaven molt enfocades a serveis i hostaleria.
«Les empreses contracten ETT perquè així tenen més flexibilitat en la seva producció» afirma Paradas. Però també, per a la UGT, les ETT s’usen per a reduir la representativitat sindical. La llei fixa que per escollir una delegada o delegat cal tenir més de 30 treballadors en plantilla. Si no s’arriba a la xifra no hi ha delegat i per tant, les empreses eviten amb les ETT superar els llindars que suposarien tenir representació sindical o escollir comitès d’empresa.
El sindicat posarà en marxa una campanya de denúncia de l’ús de les ETT. Així, en els convenis col·lectius s’intentara que es limiti el percentatge de treballadors procedents d’empreses temporals i que es reguli específicament que aquestes contractacions no poden substituir treballadors estructurals. A més, s’intentarà reformar la llei per fer que els treballadors d’ETT siguin comptats a l’hora de fixar la representativitat de les empreses on treballen.