Els treballadors contractats per l’empresa Ciut’Art, que gestiona algunes de les principals instal·lacions culturals de Barcelona han encetat una vaga de 48 hores. L’aturada afecta MACBA, Fundació Miró, CCCB, Museu del Disseny, Monestir de Pedralbes, Fundació Tàpies, Arxiu Històric de Barcelona, Museu de la Música, i Fabra i Coats, segons han informat fonts de l’organització sindical Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT).
Les esmentades instal·lacions, que gestiona mitjançant concessió pública l’empresa Ciut’Art, depenen de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Entitat Pública Empresarial Local (EPEL), relacionada amb l’ajuntament de la capital catalana. Una modalitat d’ens públic prevista per llei que confereix plena capacitat jurídica i autonomia de gestió.
Com va passar amb l’anterior vaga de 24 hores del 16 d’agost, el seguiment de les aturades ha estat pràcticament total. Això ha causat malestar a l’ICUB, que s’ha queixat que els piquets no han permès l’inici de l’activitat del MACBA que, segons la seva manifestació, es volia obrir de franc per als visitants.
Cal dir que Així, els treballadors i treballadores subcontractats per Serveis Educatius Ciut’art als centres del MACBA i de l’Arxiu Històric de la ciutat de Barcelona van convocar vaga indefinida a partir del 16 d’agost passat. En aquest cas, el motiu que ha decidit a l’acció és la reducció de jornada, funcions i personal recollida en els plecs de les licitacions d’aquests dos centres. Tant és així que els plecs del MACBA preveuen una reducció des de les 25 hores fins a 9 hores setmanals per alguns treballadors, jornada clarament insuficient per arribar a final de mes, segons els seus representants sindicals.
Segons expliquen els responsables del SUT, el modus operandi de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) en les darreres licitacions ha estat incloure en els plecs la subrogació de la plantilla amb més d’un any d’antiguitat (és a dir, no la totalitat de la plantilla), però d’altra banda han reduït dràsticament els preus de sortida de les licitacions (entre un 10 i un 15% de reducció en relació amb les licitacions anteriors i actuals, estalviant-se més de 68.500 euros anuals en detriment de les condicions dels treballadors) i s’especifica en els plecs una reducció del servei que implica una reducció de les jornades setmanals i del nombre de membres de la plantilla. «Així doncs, sota la pretensió d’haver pres mesures favorables als treballadors subcontractats, el resultat és una reducció de les condicions resultants, fruit d’una manera de procedir particularment hipòcrita», afirma el sindicat.
Pel que fa a la vaga que afecta totes les instal·lacions culturals a les quals presta servei Ciut’Art, té com a motiu pressionar que es negociï la renovació del conveni d’empresa, que està vençut i denunciat. L’empresa Ciut’Art ha vingut posposant les reunions i denegant o responent amb evasives a les reivindicacions acordades per l’Assemblea, afirmen els representants laborals. En aquest sentit, un comunicat de l’ICUB ha lamentat que l’empresa concessionària no hagi fet acte de presència en els intents de mediació