En els darrers mesos assistim amb preocupació a la proliferació de propostes de reformes laborals de signe neoliberal a diversos països llatinoamericans. L’objectiu que persegueixen és restringir els drets laborals adquirits i afeblir les organitzacions sindicals en el seu paper com a representants dels interessos de la classe treballadora. Aquest fenomen, que s’està estenent ràpidament pel continent americà, és afavorit per lobbies empresarials i grans corporacions i suposa una reversió dels avenços socials, laborals i polítics assolits en la darrera dècada.
Al Brasil, al mig d’una tempesta política no casual que veu l’expresident Lula da Silva, referent de la classe treballadora, condemnat a 9 anys de presó per corrupció, el president Michel Temer ha aconseguit tirar endavant una reforma laboral que suposa un dur atac als drets laborals adquirits i que contribuirà a precaritzar el mercat laboral amb mesures com una major flexibilitat per a l’acomiadament, debilitar la negociació col·lectiva, obrir la porta a la terciarització de qualsevol activitat empresarial. La Confederació Sindical Internacional (CSI) ja ho ha denunciat en un comunicat:
https://www.ituc-csi.org/la-codicia-corporativa-se-apodera
El president argentí Mauricio Macri ja ha plantejat la necessitat de fer reformes del sistema de relacions laborals en la línia de les aprovades pel seu veí brasiler, que es realitzarien un cop superat el període d’eleccions legislatives del pròxim octubre del 2017. Aquest anunci ha generat una gran preocupació en els corrents d’esquerres i les organitzacions sindicals del país, que han denunciat l’atac als drets laborals i al sindicalisme argentí.
En el cas del Perú, l’executiu de Kuczynski també ha anunciat reformes del mercat laboral que inclourien mesures per a facilitar l’acomiadament, restriccions en la seguretat laboral, reduccions en les compensacions per temps de servei prestat i la implantació d’una assegurança per atur que haurien de pagar els treballadors/es.
Finalment, també cal mencionar l’escalada de violència que està vivint Veneçuela degut a l’atac frontal de l’oposició al govern escollit democràticament de Nicolás Maduro. CCOO de Catalunya se suma al clam de la Confederació Sindical Internacional (CSI) que reclama reprendre les vies de diàleg i negociació democràtiques encaminades a superar aquesta greu crisi institucional, social i política que sacseja al país i que ja suma més d’un centenar de morts.
Per aquests motius, CCOO de Catalunya manifesta el seu rebuig a aquest atac neoliberal planificat als drets laborals, sindicals i socials d’aquests països i se solidaritza amb les seves organitzacions sindicals i socials d’esquerres que defensen la igualtat en un context polític advers.