L’Ajuntament de Calldetenes ha readmès, després d’un acord, dues treballadores de la llar d’infants municipal l’Esquitx, que havien estat acomiadades a conseqüència del conflicte laboral que es va suscitar quan des de la regidoria d’Ensenyament es va decidir canviar unilateralment el calendari laboral de l’esmentat centre.
El consistori de Calldetenes, que presideix Marc Verdaguer, del PDCAT, va acomiadar fa un any dues treballadores de la llar d’infants: la directora i la delegada de personal, de la UGT.
El problema que va causar l’acomiadament, segons fonts del sindicat, es va produir quan la regidora d’Ensenyament va comunicar els treballadors i treballadores de la llar d’infants el canvi del calendari laboral. Aquesta variació feia que la jornada anual al centre municipal passés de les 1.663 hores del conveni de Catalunya a 1.800 hores, sense que s’hagués produït cap negociació i acord.
José Antonio Fernández Cáceres, secretari sector Administració Local – FeSP UGT de Catalunya, explica: «vam intentar dialogar amb la regidora d’Ensenyament, Mireia Vilà, de la CUP, però no hi va haver manera». Segons aquest dirigent, la posició de la responsable la va compartir l’alcalde, i de l’enfrontament en van resultar acomiadades les dues treballadores.
Com a reacció a l’acomiadament el sindicat va presentar una denúncia a les autoritats laborals, perquè, entre altres aspectes es considerava que no es podia acomiadar una representant sindical per haver exercit la seva tasca. Hi va haver un primer intent d’entesa abans de la data fixada inicialment pel judici, però no es va produir l’acord perquè, afirma UGT, l’Ajuntament no va voler cedir. Finalment es va assenyalar la data definicitiva del judici per a l’11 de juny. Aquell dia, just abans d’entrar a la sala es va produir una trobada entre les parts. El consistori va canviar de posició i va acceptar readmetre les dues treballadores acomiadades i el pagament dels salaris que no havien cobrat durant l’any en què van estar a l’atur.
Les treballadores tornaran a la seva feina i la jornada anual es manté la que legalment del conveni de Catalunya.
Responsabilitats polítiques
En opinió de la UGT de Catalunya, «ara cal demanar responsabilitats polítiques a la regidora Vilà i a l’alcalde, que amb la seva actitud no només han perjudicat les dues treballadores, sinó que han generat una despesa extraordinària a tots els ciutadans, perquè a més de pagar amb efectes retroactius els salaris des del dia en què van ser acomiadades les treballadores, es van contractar altres dues empleades a les quals també s’ha pagat el sou». A més hi ha les costes del procés legal que es carregaran a l’Ajuntament. En aquest sentit, Fernández és partidari que les indemnitzacions les paguin de la seva butxaca l’alcalde i la regidora com a responsables de les seves decisions, i no els ciutadans de Calldetenes.