Les entitats que conformen el dit tercer sector social, el conjunt d’entitats privades sense afany de lucre que treballen per la inclusió i la cohesió social, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables de la societat, no han percebut la recuperació econòmica. Aquest àmbit dóna feina a 92.000 persones i l’últim any ha incrementat la seva ocupació un 2%, segons l’anuari del tercer sector a Catalunya, presentat dimarts passat.
L’estudi mostra dades interessants, com que el tercer sector social és en la seva estructura salarial interna un àmbit amb bona equitat salarial. La diferència entre els salaris més alts i els més baixos és d’1 a 3. Si es compara amb les empreses de l’IBEX 35, la relació entre els salaris més alts i els més baixos és d’1 a 116.
El salari mitjà brut anual se situa en 20.610 euros, la xifra és pràcticament la mateixa que la del 2015. El 75% de l’ocupació correspon a tècnics d’atenció directa. Aquests, en un 91% cobren salaris d’entre 13.000 i 24.000 euros. Al seu torn, els càrrecs de direcció i gerència representen el 5% de les plantilles i tenen uns salaris situats en la forquilla entre els 25.000 i els 48.000 euros a l’any.
Al sector s’apliquen 41 convenis laborals. No obstant això, el 73% de les entitats aplica un sol conveni, el corresponent al seu àmbit laboral.
Salari mitjà
Un 76% de les entitats socials afirmen no haver percebut indicis de recuperació econòmica. L’any 2015 aquesta percepció era del 89%. Malgrat això, només el 17% manifesten haver hagut de fer reestructuracions en els equips de treball. Entre aquelles que han percebut una millora, el 74% l’han repercutit en un increment de les plantilles, molt ajustades en el període de crisi.
Disminueix lleugerament l’estabilitat de l’ocupació (54% de contractació indefinida el 2016, el 2015 era un 60%) i incrementa lleument la contractació a temps parcial, passant del 53% el 2015 al 56% l’any 2016. Hi ha una diferència significativa en aquests indicadors respecte als del mercat laboral català: 78% de contractació indefinida i 14% de contractació a temps parcial. Davant d’aquestes dades, el president de la Confederació, Joan Segarra, ha apel·lat els responsables polítics a apostar per un sistema de serveis socials amb un finançament adequat i també ha destacat la necessitat d’aprofitar les directives europees de contractació pública per construir un model català de col·laboració público-social per a la provisió de serveis a les persones que contribueixi a assolir els nivells de qualitat d’ocupació desitjats.