Són les 3 de la tarda i a la plaça Duc de Medinaceli de Barcelona el sol cau a plom. L’hotel Soho House no té ni un cartell anunciador, però sí que té un parell de persones a la porta que semblen de l’equip de seguretat. La UGT de Catalunya ha convocat una protesta en defensa d’una afiliada a la qual, afirma, la direcció del centre l’ha sotmès a coaccions per evitar que promogui eleccions sindicals i crear un comitè d’empresa.
Una cinquantena llarga de treballadors s’han concentrat a la porta de l’hotel amb una pancarta en què es blasma l’explotació laboral. Molts d’aquests sindicalistes porten unes samarretes blaves que deixen clara quina és la seva professió: «sóc cambrer» diu en alguns casos. En altres «sóc recepcionista» i en altres simplement «hostaleria en lluita».
Els sindicalistes estan en una mobilització continuada. Però d’un caire diferent. Si fa uns anys conèixer que la direcció d’un hotel havia influït per evitar una llista electoral i la creació d’un comitè d’empresa potser només hauria suposat una nota pública de denúncia. Ara la resposta és més directa.
Els clients de l’hotel, un dels més luxosos i exclusius de la ciutat, observaven amb curiositat els sindicalistes, que van acompanyar la seva acció amb esclats de petards i encesa de petites bombes de fum blau. Molts d’aquests clients preguntaven als sindicalistes els motius de la protesta i es duien fulls volants que els manifestants repartien.
Jornades laborals
A l’esmentat hotel es donen jornades laborals de 12 i 14 hores, canvis d’horari sense avisar, incompliment de descansos entre jornades i hores extres que no es paguen ni es retornen amb dies de permís, afirma el sindicat.
Soho House és una franquícia fundada l’any 1995 a Londres amb forma de club social, ja que la majoria de les habitacions i instal·lacions dels 18 hotels a Europa i els Estats Units que en formen part estan tancades només per a socis.
Una hora més tard una part dels sindicalistes deixa la protesta perquè tenen reunió amb la patronal per negociar el conveni d’hostaleria de Catalunya. Tenen interès a trobar una solució per evitar que, si l’acord es firma després de l’estiu, molts dels treballadors de temporada no rebin les millores que es puguin aconseguir.
Són les 4 i el grup es desfà. Els treballadors, que procedeixen d’alguns dels establiments hotelers més importants de Barcelona, tenen clar el canvi d’actitud, «estem a l’ofensiva i no en deixarem passar ni una», afirma un dels que no ha parat de cridar.