Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Les organitzacions representatives dels estibadors convoquen quatre noves aturades de 48 hores per a finals de juny i començaments del de juliol. En aquest cas les vagues seran intermitents, és a dir, només afectaran les hores senars, segons fonts sindicals.
Concretament, les aturades es faran a totes les hores senars dels períodes de 48 hores compresos entre les 8.00 hores del dilluns 26 de juny i la mateixa hora de dimecres 28 de juny, i entre la mateixa franja horària d’entre els dies 29 de juny i 1 de juliol, 3 de juliol i 5 de juliol, i 6 de juliol i 8 de juliol.
Cal dir que la nova convocatòria de vagues es fa sense que s’hagi esgotat el calendari ja programat, que preveu tres jornades d’aturades parcials per al dilluns, dimecres i divendres de la setmana vinent. Així, amb la nova convocatòria, s’estén dues setmanes més el conflicte als ports.
Vaga total en el segon dia
La segona jornada seguida de la vaga dels estibadors als ports de Catalunya manté un seguiment del 100% i gairebé el mateix segons Puertos del Estado.
Els treballadors que operen al Port de Barcelona asseguren que també en la segona diada de l’atur s’han respectat escrupolosament els serveis mínims. En especial la vaga no ha afectat, asseguren als barcos amb passatge, és a dir, ni els ferris ni els creuers. «Hem deixat clar que els passatgers no han de patir la l’aturada», afirmava un portaveu del comitè de vaga de Barcelona. En el mateix sentit, es descarreguen tots els transports que tenen a veure amb medicaments i amb productes que es podrien fer malbé.
Els efectes de la vaga pel que fa a vaixells de càrrega no es noten al port de Barcelona i tampoc al de Tarragona, que també ha parat al 100% el seu servei d’estiba. «Segurament els transports que havien de descarregar a Barcelona es desvien cap a altres llocs, podria ser a França o potser a Portugal», assegurava el portaveu.
Els treballadors mantenen la vigilància al Port. I ho fan d’una manera festiva, amb dinars col·lectius a Estibarna.
Segons diverses fonts, un total de 31 barcos que havien de descarregar els seus productes a Algesires, València o Barcelona, s’han desviat a altres destins. En aquest sentit el cost d’aquesta operació seria de de 36 milions d’euros, segons el Ministeri de Foment.
Els sindicats amb presència al sector de l’estiba són la Coordinadora de Treballadors del Mar, CCOO, UGT, CGT i CIG, estan pendents de la resolució que adopti la patronal Anesco en relació amb les seves principals reivindicacions.
La petició central que fan els treballadors és que a la fi del procés de reforma del sector de càrrega i descàrrega es garanteixi l’ocupació a tot el col·lectiu dels estibadors. La patronal ha dit, en primera instància, que accepta l’exigència. No obstant això, voldria fer una anàlisi port per port. En aquest sentit planteja que les reduccions d’ocupació es facin a partir de prejubilacions.
Actualment la gestió del personal que es dedica a l’estiba la fan les Societats Anònimes de Gestió de Treballadors Portuaris (SAGEP). Aquestes empreses que tenen en el seu accionariat els treballadors i les empreses consignatàries, posen a disposició dels accionistes propietaris de les societats esmentades els treballadors que es demanden per fer la feina.
Les SAGEP, d’acord amb el decret llei aprovat fa poc al Congrés, seran substituïdes pels Centros Portuarios de Empleo (CPE) una mena d’Empreses de Treball Temporal (ETT). Als CPE els treballadors volen mantenir presència en la formació dels futurs estibadors.
Les empreses agrupades a la patronal Anesco reclamen tenir la direcció de la gestió dels futurs CPE i la total lliberat a l’hora de contractar els treballadors.
Per la seva banda, en les negociacions mantingudes entre els sindicats i la patronal Anesco, aquests han defensat a peu i a cavall que les empreses que no participin en els nous CPE, haurien de subrogar-se un nombre de treballadors equivalent a la seva participació en les antigues SAGEP.
Amb les dues jornades de vaga seguides unànimement pels estibadors, aquests han donat un senyal clar a les empreses d’Anesco en el sentit de la incidència que tindria per a l’economia espanyola un bloqueig més contundent dels ports. Anesco té la darrera paraula, la seva assemblea es reuneix divendres a la tarda.