Una retallada inclosa en el projecte de pressupostos posa en perill fins a 2.000 llocs de treball de correus a la demarcació de Barcelona, i el servei universal a moltes zones rurals o amb poblacions petites, segons han denunciat en roda de premsa responsables catalans de CCOO, Joana Cerezo; de la UGT: José Feijó, i de CSIF: Rafael Segovia. Els sindicalistes han mostrat la seva oposició a la mesura oficial i han anunciat que estan disposats fins a fer una vaga d’àmbit estatal per assegurar el servei postal universal.
Cerezo ha explicat que el pressupost de l’any passat per assegurar el servei postal universal, aquell que fa que en qualsevol municipi d’Espanya i Catalunya hi hagi qui reparteixi les cartes o funcioni un punt en què els usuaris poden lliurar els seus paquets o missives, tenia un pressupost dedicat de 180 milions. Ara, fruit de les negociacions per l’aprovació dels pressupostos la xifra s’ha reduït 60 milions, una tercera part. En el conjunt d’Espanya la mesura, han calculat els sindicats, suposarà la pèrdua de 20.000 llocs de treball i només a la província de Barcelona es perdrien 2.000 llocs de treball a més de 254 punts d’atenció al públic. Si el càlcul s’estén a Catalunya, les baixes podrien arribar a les 3.000. Per veure la magnitud de la tisorada cal pensar que la plantilla de correus a Catalunya s’aproxima a les 10.000 persones.
Zones urbanes
Feijó ha oposat l’èmfasi en les conseqüències nocives que tindria deixar sense servei postal universal zones importants del territori català, no només en l’àmbit rural, sinó que podria afectar zones urbanes com l’Hospitalet, barris de Barcelona i també municipis com Terrassa.
Per la seva banda, Segovia ha mostrat la decisió dels sindicats presents a la roda de premsa en el sentit que representen un 87% del col·lectiu de treballadors en un àmbit amb una gran afiliació sindical. «El Govern ha d’entendre que estem disposats a negociar però també a arribar fins allà on calgui en defensa del servei postal per a tots els ciutadans», ha dit, insinuant la possibilitat que, si no canvia, la tònica es declari una vaga general a correus.
Abans, els sindicats del sector han iniciat contactes amb forces polítiques per intentar esmentar la decisió del Govern i salvaguardar el servei públic.
Els treballadors de correus estan molt molestos perquè aquesta retallada els ha arribat quan menys s’ho esperaven. La crisi els ha suposat un gran esforç personal. La decisió de l’executiu de no cobrir les baixes vegetatives ha fet que la plantilla de correus passi de 60.000 treballadores i treballadors que tenia a l’inici de la crisi a 47.000. I el pitjor és que els treballadors aquí no veuen accions contundents de l’administració espanyola en defensa del servei de correus, quan en països com Holanda la tònica és diferent, perquè l’empresa pública ha arribat a comprar societats privades per ampliar el seu perímetre productiu i de rendibilitat.