L’acord definitiu que doni llum verd a la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) encara haurà d’esperar. Un detall ha fet que els representants de les entitats impulsores de la campanya hagin decidit obtenir un aclariment abans de donar-hi el vistiplau. En la reunió de dijous s’ha decidit fer un últim contacte aquest divendres amb els responsables del Govern abans de plantejar l’acord definitiu, segons fonts consultades.
A la reunió en què els impulsors de la campanya han mantingut per analitzar el preacord obtingut amb l’executiu català, s’han plantejat discrepàncies respecte al punt en el qual el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, en el qual s’acceptava la compatibilitat entre tenir un treball a temps parcials i poder cobrar la RGC. L’administració planteja que aquesta possibilitat afecti d’entrada només a famílies monoparentals, amb la intenció que, amb el temps, aquest precepte s’ampliï al conjunt. En aquest sentit, la campanya voldria que s’apliqués a tots d’entrada.
Tot sembla indicar que l’escull s’ha trobat en el moment en què tant els responsables de la conselleria com els impulsors de la campanya redactaven el text definitiu del preacord. No obstant la diferència, els responsables de la campanya han fet vots perquè aquest divendres quedi superada la diferència.
En una manifestació a les xarxes, des de les entitats de la campanya per a la RGC s’afirmava que és difícil plantejar un acord que deixi fora de l’ajuda aquelles persones que tinguin un contracte de treball. Asseguren que «l’Estatut no diferencia entre pobres que tenen feina i els que no la tenen, i nosaltres tampoc».
Si finalment l’acord és una realitat, es calcula que quan el pacte sigui totalment efectiu, suposarà una ajuda a 60.000 llars a Catalunya i suposarà destinar un pressupost que oscil·larà entre els 500 i els 600 milions. De fet l’acord planteja una aplicació progressiva de la RGC que farà que l’any 2020 els seus perceptors rebin almenys 664 euros al mes.