Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els sindicats CCOO i UGT han celebrat conjuntament el dia mundial de la seguretat i la salut en el treball. Com en altres anys ho han fet amb una concentració davant la seu de Foment del Treball. Els màxims líders de les organitzacions obreres han estat durs en les seves intervencions. En els dos casos han advertit els empresaris que les seves organitzacions denunciaran penalment els sinistres que tinguin com a resultat la mort de treballadors o seqüeles greus.
Camil Ros secretari general de la UGT ha estat clar i ha dit amb rotunditat que els empresaris que tinguin accidents greus a les seves empreses han de tenir també conseqüències greus.
Al seu torn, CCOO ha estat també contundent i en un comunicat ha avisat que « per tal d’acabar amb la impunitat de les empreses on es maten els treballadors i les treballadores, CCOO actuarà a través dels seus serveis jurídics, conjuntament amb la Fiscalia, en els accidents mortals o molt greus on hi hagi negligència empresarial». D’aquesta manera, CCOO donarà suport a les víctimes i a les famílies duent a terme l’acció penal particular, així com la personació del sindicat com acusació popular en el procediment penal.
En les intervencions de Camil Ros i de Javier Pacheco, líder de CCOO hi havia elements comuns. Un és considerar que les reformes laborals han empitjorat les condicions de seguretat a la feina: han fet possible que els treballadors acceptessin condicions de treball més insegures, han obligat que molts treballadors que haurien de fer llit vagin a la feina per por a perdre-la i han possibilitat que els empresaris inverteixin menys en prevenció.
Crida a participar en la manifestació de l’1 de maig
Davant la seu de la patronal, Javier Pacheco explicava: «la manca de previsió en la salut laboral és la pitjor cara que es pinta en el quadre de la precarietat». El sindicalista s’ha referit a la memòria dels 68 companys i companyes que va perdre la vida treballant l’any passat. En aquest sentit ha fet una crida a organitzar els treballadors i treballadores al si de les empreses per plantejar una alternativa a la realitat esmentada. Pacheco ha fet una crida a participar en la manifestació de l’1 de maig «per recuperar el que és nostre, tant si són salaris com drets sindicals».
Per la seva banda, Camil Ros ha assegurat en la seva intervenció que els empresaris «són els culpables de la situació que hi ha en el mercat del treball, els culpables dels accidents mortals que es van produir durant l’any passat». El líder explicà que a partir d’un accident de treball no només es poden tenir problemes a la feina sinó que es poden tenir problemes la resta de la vida. Des de la reforma laboral, ha dit, les empreses han deixat d’invertir en prevenció en salut a la feina. En aquest sentit ha dit amb rotunditat que els empresaris que tinguin accidents greus a les seves empreses han de tenir també conseqüències greus, també penals, ha dit.