Els treballadors de les mines de potassa de Sallent i Súria, al Bages, vinculats al sindicat CGT preparen mobilitzacions. Amb elles volen que s’aclareixi el futur de l’explotació a tres mesos del moment en què, per decisió judicial, s’han de deixar de dipositar residus de la seva activitat a la muntanya coneguda com el Cogulló. Els sindicalistes creuen que l’alternativa, coneguda com a pla Phoenix podria no estar llesta el 30 de juny i que de retop els treballadors serien els qui pagarien la falta d’acció de l’empresa i de vigilància de l’Administració.
L’empresa israeliana, ICL, que explota els jaciments des de fa anys, ha anat dipositant el runam a llocs com la muntanya del Cogulló, a Sallent. Això ha provocat danys ecològics, especialment als aqüífers i també al riu Llobregat. Segons el sindicat, la situació ha estat tolerada durant molt temps per les autoritats polítiques catalanes, «que no han pressionat com calia a la multinacional perquè complís amb la responsabilitat i cura del territori on estava instal·lada». Però, la lluita de la població de Sallent va aconseguir la prohibició de fer més abocaments al Cogulló a partir del juliol del 2017. Abans d’aquesta data, la multinacional hauria d’haver condicionat la mina de Súria, que compta amb una planta de tractament de residus, per a absorbir la producció i plantilla de la mina de Sallent. Es tracta de l’anomenat pla Phoenix, que fa anys que pateix d’endarreriments. Ara com ara, aquest canvi no s’ha realitzat, cosa que significa que 1000 llocs de treball directes i fins a 4.000 comptant els indirectes tenen les seves feines en perill,.
El sindicat tem que si les autoritats o la mateixa multinacional no fan res, en tres mesos els llocs de treball de les mines corrin perill. A més, hi ha la sensació que si es produeix una crisi vinculada a la manca de solució del problema de les runes, l’empresa aprofiti per fer Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) i també que faci pressió sobre les condicions laborals dels treballadors, tant directes com de les empreses subcontractades.
“Els miners i mineres de Súria i Sallent volen treballar i exigeixen que aquesta feina sigui respectuosa amb el territori” afirma el sindicat, però a més consideren que no pot ser que, a tres mesos de la data final del procés, ni el govern de Catalunya ni la direcció de l’empresa no hagin comunicat als treballadors els plans de contingència. Tot plegat fa pensar als treballadors que les conseqüències poden ser negatives per als seus interessos i per a la comarca. Per tot això, i a tres mesos de la data de la resolució del cas CGT començarà mobilitzacions, que, segons fonts coneixedores, no quedaran limitades a la zona minera, sinó que es podrien fer sentir també a Barcelona.