El creixement de l’activitat econòmica ha fet que el nombre de treballadors autònoms a Catalunya creixi en 1.309 persones durant el mes de febrer passat, segons informa la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC-UGT). Si es mesura en el conjunt de l’any el saldo positiu a Catalunya suma 5.559 nous actius, de manera que la xifra total de les persones donades d’alta al Registre de Treballadors Autònoms a Catalunya és de 544.049, amb un increment interanual de l’1,03%.
El resultat positiu és fruit d’una certa embranzida en l’activitat econòmica del país, segons explica Sandra Zapatero, presidenta de CTAC-UGT.
Segons explica Zapatero es dóna una certa distorsió de les dades. Un element ho explica. Es tracta de la dita quota plana, pensada per facilitar la incorporació de persones joves al treball autònom. Els homes menors de 30 anys i les dones menors de 35 anys poden acollir-se a aquesta possibilitat si es donen d’alta, de manera que els primers sis mesos només paguen 50 euros i la xifra va pujant progressivament fins arribar als 300 euros els 30 mesos. En el cas dels homes de més de 30 anys i les dones de més de 35 anys el fet d’acollir-se a la quota reduïda els possibilita una reducció que comença en 50 euros i acaba en els 300 en 18 mesos.
La possibilitat d’acollir-se al règim d’autònoms a partir d’una quota reduïda té conseqüències en la pervivència dels autònoms. Així, un 8% de les baixes de les treballadores i els treballadors autònoms es produeixen durant els primers sis mesos de la seva alta, és a dir, un cop que la reducció més elevada ha acabat. Però és que el 7,2% dels autònoms es donen de baixa en arribar als 12 mesos de la seva alta. Però, el nivell de destrucció més accentuat es registra entre les persones que s’han inscrit al règim d’autònoms, 3 anys abans. En aquest cas l’abandó se situa en el 19,20% dels casos, cosa que fa pensar que moltes persones, en especial en la franja de 35 anys en endavant es donen de baixa quan acaba el període bonificat. Per a Sandra Zapatero es veu amb una certa claredat que moltes d’aquestes persones s’acullen a la rebaixa quan perden la feina ordinària i intenten refer-se mentre es poden acollir a la protecció pagant una quantitat més reduïda. En tot cas si en acabar el període de temps fixat no s’han estabilitzat en la nova feina, es donen de baixa, cosa que explica l’alt nivell d’abandó.
Mínim exempt
Com a alternativa la CTAC-UGT planteja alternatives com establir un mínim exempt de cotització a la Seguretat Social per als treballadors i treballadores independents, sempre que els seus rendiments nets no arribin al llindar del salari mínim interprofessional.
També advoquen per una millora en les condicions per als majors de 55 anys. Una de les propostes és el relleu generacional, on els treballadors d’entre 45 a 55 anys puguin continuar treballant en aquells negocis que regenten persones properes a la jubilació.
I en el cas de les activitats fetes per joves autònoms l’organització reclama detectar les noves activitats tecnològiques i d’economia social per poder-les regularitzar degudament.