Un nou estudi, aquest cop del Departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies, constata que la bretxa salarial entre homes i dones equival al 26% del salari. Dit en altres paraules, les dones van cobrar el 2014 un total de 7.123 euros menys que els homes en condicions similars, segons va explicar en roda de premsa la consellera, Dolors Bassa.
L’estudi presentat per la consellera duu el títol “La situació de desigualtat salarial a Catalunya entre homes i dones”. És el primer que elabora la Generalitat amb dades de l’Observatori del Treball i Model Productiu.
En concret, el salari mitjà anual masculí es va situar en els 27.477 euros mentre que el femení va quedar en 20.324 euros, un 26% menys. El percentatge s’apuja fins al 42,6% quan s’analitzen les franges salarials més baixes entre homes i dones, ja que les desigualtats no són uniformes en tots els nivells salarials.
L’informe presentat per la consellera afirma que, per nombre d’hores treballades, la desigualtat se situa en el 15,9% en perjudici de les dones per guany d’hora treballada, cosa que posa de manifest l’efecte d’una taxa de parcialitat femenina que gairebé triplica la masculina.
Una altra constatació és que els homes cobren més que les dones en tots els trams d’edat i la bretxa salarial es fa més visible en el grup de 55 anys i més, i també guanyen més que les dones en tots els nivells de formació.
Un altre element destacat és que a partir dels 35 anys, el guany per hora de les dones es manté estancat, fet que es podria atribuir a la influència en la seva carrera laboral de la conciliació de la vida laboral i personal.
Es constata també que més antiguitat en l’empresa, més diferència salarial hi ha entre home i dona, probablement perquè la dona troba més obstacles derivats del treball a temps parcial i dedicació a conciliació de vida laboral i familiar.
La consellera Dolors Bassa va destacar en la presentació de l’informe, que respecte a un estudi anàleg del 2008 en què es valorava la bretxa en un 24,4% les dades del 2014 representen “unes xifres intolerables que evidencien una xacra laboral que el Govern de Catalunya té el ferm propòsit de combatre”.
Per intentar tancar la bretxa, la Generalitat ha elaborat un decàleg de mesures que van des de l’elaboració de plans d’igualtat fins a assessorament a empreses i organitzacions en favor de la paritat salarial, fins a la promoció de la col·laboració amb els ens locals per a l’elaboració de plans i mesures d’igualtat, entre altres.
2 comentaris
Pingback: La bretxa salarial fa que les jubilacions mitjanes de les dones ja siguin un 38,8% inferiors a les dels homes
Pingback: El SOC formarà mil treballadors en perspectiva de gènere per reduir la bretxa salarial