A menys sou, menys cotització i menys prestació per desocupació. La bretxa salarial té un efecte directe en la protecció social: la prestació contributiva d’atur que cobren les dones és, de mitjana, un 19% més baixa que la que perceben els homes. Per la butxaca, això suposa que les parades reben, de mitjana, 703 euros davant els 869 euros dels aturats, és a dir, hi ha una diferència mensual de 166 euros, segons les últimes dades disponibles.Aquesta diferència s’explica per diversos factors. D’una banda, els salaris de les dones són més baixos: la presència de dones en els trams salarials de menor quantia és majoritària i, a l’inrevés, tot just estan en els trams elevats. D’altra banda, l’alta incidència de la temporalitat i el treball a temps parcial fa que les cotitzacions de les treballadores siguin pitjors i generin, més tard, prestacions més baixes.
O, com diu el sindicat UGT, la bretxa en les prestacions d’atur reflecteix “totes les discriminacions que pateixen les dones en el mercat laboral”. “La dada posa de rellevància quina és la situació de les dones en l’ocupació: no només que tenen salaris més baixos, sinó també la seva precarietat i, especialment, la incidència de l’ocupació a temps parcial, que enfonsa la cotització”, diu la vicesecretària general d’UGT, Cristina Antoñanzas.
La líder sindical recorda que el 60% de les treballadores amb contracte a temps parcial ho són de forma involuntària, és a dir, desitgen una ocupació a temps complet. Aquesta xifra només és del 8,5% entre els homes. “Sembla que parlar de temps parcial és parlar de conciliació i no és així. Aquests contractes no s’ofereixen als homes, s’assumeix que seran les dones les que els tinguin”, assenyala Antoñanzas.
Repartiment desigual
L’experta en exclusió social de la Xarxa Espanyola de Lluita contra la Pobresa, Gabriela Jorquera, subratlla que les dones tendeixen a estar en llocs amb salaris més baixos i tenen, al seu torn, menys probabilitat d’arribar a altres millor remunerats. “Hi ha un repartiment desigual de l’ocupació en el mercat laboral que té a veure fonamentalment amb el repartiment desigual de les tasques de la llar i les cures”, diu Jorquera, que explica que, a mitjà termini, això es tradueix en prestacions d’atur més baixes i, a llarg, en pensions més escasses per a les dones.
Actualment, 756.558 persones cobren una prestació contributiva per desocupació: 378.672 són dones i 377.886, homes. Les dades que recull UGT mostren l’impacte del temps parcial en els beneficiaris: el 75% de les dones amb prestació contributiva procedeixen d’una ocupació parcial, enfront del 25% dels homes beneficiaris.
Jorquera assenyala que quan es tracta d’un altre tipus en subsidis com la renda mínima, a la qual arriben les persones en situacions d’atur de molt llarga durada, les dones són majoria: “En general, tenen més dificultat per tornar a inserir-se una al mercat un cop estan a l’atur o en exclusió social”.
Informació publicada a Eldiario.es