Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El conflicte que afecta els treballadors dels ‘contact center’ han realitzat amb gran seguiment la vaga convocada unitàriament pels sindicats que tenen més presència al comitè negociador del conveni. La incidència oscil·la entre un 70%, segons CCOO i un 75% que ha valorat UGT.
La mobilització té com a objectiu desencallar la negociació del conveni sectorial, que està aturat des de fa 22 mesos. Des de fa temps els sindicalistes volen arribar a un acord que acabi amb aquesta situació. La patronal segueix mantenint les seves posicions allargant premeditadament la negociació, provocant que les plantilles no obtinguin pujades salarials, que els contractes continuïn sent d’obra i servei, les jornades parcials siguin el més habitual, es pateixin torns on es treballen fins a 11 dies seguits, i cada cop hi hagi més subcontractació mitjançant Empreses de Treball Temporal (ETT) o empreses multiservei, segons CCOO.
La vaga, que és de 24 hores, s’ha fet de manera que els operadors i operadores han aturat la feina, sense realitzar mobilitzacions. Això no obstant, a Madrid s’ha fet una concentració.
Els sindicats, que fins ara han treballat conjuntament, inicien camins diferents. Així la UGT de Catalunya ha convocat UGT ha convocat 7 jornades de vaga en el sector del ‘contact center’ per denunciar les retallades de drets socials i laborals que vol dur a terme la patronal del sector. La s fa en solitari solitari entre els dies 5 a l’11 de desembre, coincidint amb la setmana de pont, per fer visible la importància que té aquest sector, malgrat “ser menyspreat per les grans companyies dels principals sectors econòmics del país: banca, telefonia, transport de viatgers, energètiques, assegurances, etc”, afirma en un comunicat.
Aquesta acció no compta amb el suport de CCOO, que en declaracions al Diari del Treball ha explicat que “els treballadors del sector difícilment podrien suportar els descomptes de tants dies sense treballar”. Aquesta organització és partidària d’una altra tàctica, consistent a entrevistar-se amb les empreses que són clients de les companyies de contact center. Els volen explicar que un agreujament de la situació podria perjudicar la bona marxa de les companyies que són clients.
Unes 80.000 persones treballen a Espanya als contact center. Empreses com Atento, Arvato Bertelsmann, Transcom, Teleperformance, Ilunion, Sitel, o Konecta són algunes de les més grans del sector. Els seus noms són poc coneguts, però els seus clients són les grans empreses de l’Ibex. Tampoc es lliuren les administracions públiques que deriven la gestió de, per exemple, els seus telèfons d’atenció al ciutadà.
Al sector del telemàrqueting, la precarietat és la norma. El sou mitjà del sector ronda els 700 euros. “Ja gairebé cap nova contractació és a temps complet, el 90% dels contractes són a temps parcial i la jornada mitjana és de 32 hores. La gent treballa per 600, 700, o 800 euros”, explicava a eldiario.es el coordinador estatal de Telemàrqueting de CGT, Santiago Alonso.