Només 24 hores després que els treballadors de l’empresa Preicar, de Sant Gregori, al Gironès, fessin vaga, la seva situació ha començat a canviar. Als 16 treballadors de la indústria, que fabrica portes, l’empresa els devia els salaris des de l’agost passat. El primer resultat ha estat que els empleats han començat a rebre les transferències que completarien la nòmina d’agost. Com a contrapartida els treballadors han decidit desconvocar les vagues que havien demanat per als pròxims divendres i dilluns, explica Juan Manuel Montalbán, delegat sindical de la UGT a l’empresa
Dilluns passat els treballadors de l’empresa van encetar una tongada de vagues que s’havien de fer tots els dilluns i divendres fins a finals d’any. L’acció va començar amb una concentració davant la porta de la companyia. En acabar una delegació del sindicat va entrar a negociar amb l’empresari. Bàsicament reclamaven un compromís de cobrament dels salaris endarrerits. També tenien peticions pel que fa a salut i seguretat a la feina.
Juan Manuel Montalban explica que “la plantilla no podia aguantar més, ho havíem dit a l’empresa i només rebíem 500 euros al mes”. Però, els problemes vénen de més lluny perquè els treballadors expliquen que des de l’any 2011 han cobrat malament, uns cops a terminis i altres endarrerint fins que aconseguia prou diners”.
El pacte assolit implica que en la mesura que els treballadors vagin cobrant els endarreriments aniran desconvocant les vagues. Així, si en dues setmanes cobre el mes de setembre, aturaran les aturades de dilluns i divendres vinents.
La situació que va dur els treballadors de Preicar fins a aturar la producció i plantar-se s’assembla a altres casos dramàtics. L’empresa havia arribat a ocupar 46 persones. Ara dóna feina a 16 de les quals 12 a tallers. La disminució de plantilla s’ha produït després d’un ERO i després d’un concurs de creditors. També els treballadors havien acceptat reduir-se els salaris entre un 10% i un 15%, a més de renunciar al dret a subministre de roba de feina i a les revisions mèdiques.
Precisament els darrer problemes salarials tenen a veure, sospiten els treballadors amb la coincidència de pagar deutes compromesos.
Queden serrells pendents de solucionar, com mancances en prevenció de riscos laborals, mancances que van comportar que l’any passat un dels treballadors del taller perdés un dit.
Per afermar el diàleg social hi ha convocada per aquest dimecres una reunió a Inspecció de Treball per que intercedeixi en el conflicte.
Per la seva banda, l’empresa ha reconegut en declaracions a la premsa gironina que l’any 2016 no serà pitjor que els anteriors. Altres fonts expliquen que la revifada de la demanda en el sector de la construcció s’ha notat també a Preicar on els clients per primer cop en molt temps no discuteixen els preus.
No hi ha comentaris
Pingback: Els treballadors de Preicar de Sant Gregori aconsegueixen normalitzar la seva situació salarial