Les dades de l’atur fetes públiques per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) mostren que a Catalunya el creixement del nombre de persones assalariades amb contracte indefinit s’incrementa en 30.400 persones respecte fa un any (1,5% més). Al mateix temps, el nombre de persones amb contracte temporal ho fa en 75.800 persones assalariades més (14,3% més). Aquesta tendència fa que la taxa de temporalitat s’elevi fins a un 22,5%, segons l’anàlisi de les dades corresponents al tercer trimestre de l’any de l’Enquesta de Població Activa (EPA), segons l’anàlisi que en fa CCOO de Catalunya.
Un altre aspecte destacat té a veure amb el tipus de jornada, les persones amb jornada parcial augmenten en 14.500 i les que treballen a jornada completa ho fan en 98.600 respecte a l’any 2015. La taxa de parcialitat que en resulta és el 13,6%.
Tot i reconèixer una lenta recuperació del mercat de treball, CCOO la descriu com a lenta i parcial, especialment pel que fa a la reducció de l’atur entre les dones.
Alternativa
El sindicat, en les seves conclusions planteja que “no pot parlar-se de recuperació del mercat del treball mentre es mantinguin els actuals nivells d’atur i l’ocupació segueixi essent insuficient, precària i allunyada d’assolir els nivells que estableix l’Estratègia Europea 2020“.
CCOO recorda, un cop més, que la reforma laboral del PP, que suposadament havia de contribuir a la recuperació del mercat de treball i a la creació d’ocupació, segueix sent inútil evidenciant la necessitat de recuperar el diàleg social per revertir la situació actual.
CCOO reclama amb urgència mesures per donar resposta a qui no té feina ni prestacions. La Renda Garantida de Ciutadania a Catalunya, que actualment està pendent d’aprovació, ha d’assegurar recursos mínims a les persones sense ingressos. Cal també, de forma complementària, implantar una renda d’ingressos mínims per a totes aquelles persones que es troben al límit de l’exclusió social.
El sindicat insta les empreses a generar ocupació estable, amb drets i condicions laborals dignes, que contribueixi a un nou sistema productiu que es basi en la qualitat, la innovació i la competitivitat i no en els baixos costos laborals.