La cinquena edició de la Fira de l’Economia Solidària de Catalunya (FESC) que se celebra a l’antiga fàbrica de Fabra i Puig de Sant Andreu, a Barcelona amplia espais d’exposició i sobretot els àmbits d’activitat. Una de les novetats més importants en aquesta edició és el Tecnofesc. Es tracta d’un espai on s’agruparan les empreses de tecnologies lliures en tots els seus àmbits, des del programari informàtic fins a entitats que assumixen l’assessorament en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).
Si als seus inicis les cooperatives eren gairebé les figures associatives que més s’exposaven als FESC , ara, cinc anys després, es poden trobar gairebé totes les formes d’economia social, des dels bancs del temps a la PAH, passant per grans grups com Clade o entitats sense ànim de lucre.
El creixement es nota també en aspectes com els metres quadrats ocupats per les diverses entitats. Així, la sala principal, la nau Elisa Garcia, enlloc d’hostatjar els deu eixos en què estava organitzada la fira, ara només en tindrà sis. Els altres quatre estaran a l’exterior en carpes, segons comenta Xavier Palos membre de la organització.
Els àmbits que estaran situats al pati de la fàbrica són els corresponents a cultura, la passarel·la de moda d’entitats i organitzacions sense ànim de lucre; l’alimentació i l’educació estaran en aquest nou espai. Així, es beneficiaran de la possibilitat d’accedir als diferents escenaris que s’han preparat per què els assistents puguin prendre part ii debats debats que se suscitin, diu Palos.
De fet, la fira ‘ha convertit en un aparador de tots els productes i serveis necessaris per cobrir les necessitats de la vida quotidiana de les persones: habitatge, alimentació, oci, coneixement, cooperativisme, comercialització justa, serveis a persones i empreses, finances i assegurances ètiques. També sobre inserció laboral, emprenedoria social, energies renovables, formació i educació, etc. Aquest esdeveniment anual ha assolit una important projecció internacional gràcies al fet que reuneix la gran diversitat d’experiències i pràctiques de l’economia social i solidària del territori català.
Objectius
Els objectius que des del seu inici cobreix la FESC són cinc: El primer és donar a conèixer l’economia social en la vida de cada dia de les persones. El segon divulgar les alternatives que aquest tipus d’economia planteja contra la crisi capitalista. El tercer és donar visibilitat al teixit comercial i empresarial de l’economia social i solidària. El quart implica incrementar la consciència de sector econòmic entre els protagonistes de les iniciatives d’economia solidària. Finalment es planteja un aspecte clàssic en les relacions entre entitats d’economia alternativa, és a dir, el foment de la intercooperació.
Els organitzadors han fixat quatre eixos que serveixen per agrupar les propostes. Un duu el nom de sobiranies i vol mostrar la varietat d’actuacions que es poden fer no nomes des del punt de vista nacional sinó de tots els àmbits de la vida. El segon és consolidar l’economia social i solidària. El tercer tendeix a articular el territori i el quart afecta a l’educació i la cultura. “Ho fem en un lema que ho explica: terra compartida, terra cooperativa”, assegura Palos.
Un esdeveniment com el FESC no es podria fer sense l’equip humà que en té cura. Són gairebé 110 voluntaris, als quals s’han d’afegir les persones que atenen les parades de les més de 200 empreses registrades, que serien unes 700 més. Tot per atendre una quantitat de visitants que pel cap baix superarà les 19.000 persones que es van comptabilitzar l’any passat.