Un grup de sindicalistes de la Confederació General del Treball (CGT) s’ha tancat a la seu de la direcció general d’Universitats reclamant que aquest organisme es posicioni en referència al procés que afecta 27 alumnes i professors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). En aquest procés la fiscalia demana per cadascun dels acusats penes que oscil·len entre 11 i 14 anys de presó. Mes de 300 anys en conjunt. Un dels acusats és el secretari general de la CGT, Ermengol Gassiot.
L’acció ha començat als volts d’un quart de dotze del matí. Una quinzena de membres del sindicat entre els quals hi ha afiliats vinculats amb la UAB han entrat a la direcció general d’Universitats. De manera paral·lela s’ha iniciat una manifestació de suport que tallava part de la Via Laietana. Els manifestants han fet crits contra el procés penal i en solidaritat amb els seus companys que a l’interior de l’edifici reclamaven una presa de posició de l’autoritat universitària en relació amb l’insòlit procés en marxa.
En solidaritat amb els encausats CGT ha organitzat també mobilitzacions en altres 20 punts de l’Estat espanyol.
Els manifestants de Barcelona, igual com van fer en l’anterior mobilització contra el procés #som27imes, no han demanat permís per a la seva acció. Un dels organitzadors explicava que “ens consta que interior segueix les xarxes socials i els nostres cartells, que no amaguen res del que fem”, afirmava.
El procés que afecta els 27 estudiants, professors i personal no docent de la UAB té el seu origen en les protestes que es van fer a la universitat els anys 2012 i 2013. A la UAB una de les accions va consistir en l’ocupació del rectorat. Més tard els manifestants van fer una roda de premsa en què explicaven la seva acció.
L’equip de govern de la UAB va presentar denúncia penal contra els manifestants. A banda, una vicerectora també es va personar en el procés. De resultes d’aquest cas es van elevar les peticions de penes. Aquesta situació no es produïa des del franquisme.
Es dóna el cas que molts dels que eren estudiants en el moment de les protestes, ara han acabat els estudis i fins i tot tenen responsabilitats municipals o cíviques molt rellevants. Una condemna podria truncar la seva situació, segons expliquen.
El nou equip es retira
La nova rectora de la UAB, Margarida Arboix ha fet pública la retirada de la denúncia que va iniciar el cas. Cal dir que qui va iniciar el cas des de la UAB era un altre equip directiu. També la vicerectora d’estudiants ha retirat la seva denúncia, de la qual es va saber que acusava directament entre altres al secretari general de CGT.
Un cop fetes les dues retirades només resta dempeus l’acusació del fiscal. En aquest sentit els col·lectius que donen suport als afectats considerarien molt positiva una declaració de l’equip rectoral de la UAB, que deixaria desarborada la dura posició del fiscal. En aquesta pretensió cal llegir la tancada dels afiliats de la CGT en demanda que la Generalitat prengui una postura en aquest cas. Cap a tres quarts de dues els tancats han decidit sortir del local oficial. Ho han fet després que des d’Universitats s’ha concretat una reunió per la setmana vinent en què es dialogarà sobre les peticions del sindicat.