Els sindicats CCOO i UGT tenen en marxa una ofensiva contra les empreses multiservei. Aquesta acció ha obtingut els primers resultats positius. De 44 convenis d’aquestes empreses denunciats per les organitzacions obreres davant dels tribunals, 43 han quedat invalidats, segons explica el diari econòmic Cinco Dias.
Les empreses multiservei es dediquen a prestar els serveis que altres companyies decideixen externalitzar i que van des de la neteja, la seguretat, la restauració, el manteniment d’edificis, la missatgeria. Però les multiservei que més facturen ara són les que treballen en la indústria i la logística.
La batalla judicial, que de moment sembla que guanyen CCOO i UGT es va iniciar després de la reforma laboral del 2012, quan les companyies multiservei, moltes d’elles filials d’Empreses de Treball Temporal (ETT) van aprofitar una de les qüestions més polèmiques de la nova llei: la prioritat en l’aplicació dels convenis d’empresa. És a dir, que les condicions pactades en el conveni d’una empresa concreta prevalen sobre la resta d’acords sectorials, siguin provincials, autonòmics o estatals.
Les empreses haurien vist la importància d’aconseguir que es firmessin convenis en aquest àmbit. En aquest sentit, els sindicats van detectar que les firmes de convenis es feien ad hoc, gairebé exclusivament per fer la devaluació salarial. “Firmaven quatre gats el conveni i després ho aplicaven a tot Espanya”, assegura el secretari d’Acció Sindical d’UGT, Gonzalo Pino.
Tres sentències ratificades pel Suprem
Precisament, la falta de representativitat dels firmants és el que ha dut a l’Audiència Nacional a anul·lar 43 convenis dels 44 impugnats des de finals de l’any passat. A més, el Tribunal Suprem ja ha ratificat en tres ocasions la postura de l’Audiència.
Els tribunals han entès que els convenis impugnats no guardaven el principi de correspondència que hi ha d’haver entre l’àmbit estatal del conveni d’empresa i la representació legal dels treballadors que signa aquest conveni, això no es produïa, perquè se signava per part d’un o dos comitès de centres de treball i s’aplicava a la resta de centres i / o llocs de treball”, segons declara la responsable d’externalització i empreses multiserivicios de la Federació de Serveis de CC OO, Encarni Bonilla.
“La reforma laboral va donar carta blanca a les multiservei per mitjà de la firma de convenis propis d’empresa, devaluar els salaris dels seus treballadors un 50% de mitjana”, diu Pino. Les situacions més greus s’han donat, per exemple, segons els sindicats amb les cambreres de pisos, una activitat que han externalitzat els hotels i els salaris s’han rebaixat fins a un 70% en molts casos. Els càlculs sindicals apunten que el sector dels contact center, ha rebaixat els seus salaris un 38% de mitjana i els de la logística, sobretot en la indústria, un 48%.
L’existència d’empreses multiservei que faciliten l’abaratiment dels salaris a l’interior de les empreses, de manera que hi ha treballadors que fan la mateixa feina ha fet que, en concreta a Catalunya, organitzacions com UGT posin en marxa campanyes de denúncia d’aquesta situació.
2 comentaris
Pingback: Concentració en suport de les cambreres de pis de l'Hotel Hilton Diagonal Mar que han denunciat cessió il·legal
Pingback: La batalla contra els excessos de les empreses multiservei arriba al parlament espanyol