Les persones que treballen a la sala conjunta del centre de Gestió d’Emergències integrat de Barcelona, del carrer Lleida de Barcelona, un servei vinculat al telèfon 112, estan alarmades. Des que es va inaugurar aquesta instal·lació el 2006 s’ha detectat 15 tumors cancerígens entre dels treballadors. Aquests casos corresponen a 7 bombers, 4 mossos d’esquadra i 4 membres de la guàrdia urbana.
UGT i altres sindicats han presentat diverses denúncies davant la inspecció de treball per considerar que les malalties podrien estar relacionades amb el contacte dels treballadors amb emissions radiolèctriques que es donarien en l’esmentat centre.
La Sala Conjunta de Comandaments i Gestió d’Emergències-GCE acull Mossos, Guàrdia Urbana i Bombers de Barcelona, és el centre on es coordinen els diferents cossos d’emergències de la ciutat. Segons explica Eusebio Mesa, secretari general secció sindical de la UGT Ajuntament de Barcelona. Quan es va inaugurar aquesta dependència es va dir que havia de ser provisional.
A les dependències, segons el líder de la UGT, hi treballen diàriament unes 60 persones per tres torns diaris, els 365 dies de l’any, tot i que els matins hi ha fins a un centenar de persones perquè als diferents cossos responsables de la seguretat de Barcelona s’hi afegeixen treballadors d’administració.
“Cap a l’any 2011 ens vam adonar que entre les persones que treballen en aquestes instal·lacions es produïen casos de tumors. Vam demanar a l’ajuntament que fes un estudi independent perquè sospitàvem que els problemes podien procedir de les emissions radioelèctriques” diu Mesa. La petició va ser atesa i l’any 2013 es va fer l’informe a càrrec d’una empresa independent. El resultat de la investigació no vincula la freqüència de les malalties amb les emissions electromagnètiques.
Però, els sindicats no es van conformar i van fer revisar el treball per tècnic del mateix ajuntament de Barcelona, que ha posat en qüestió algunes de les seves conclusions. Segons Mesa, “el que ens ha dit aquest tècnic, és que un lloc com el centre esmentat, presenta moltes dificultats per mesurar les emissions reals, perquè el local és un recinte tancat fet de ciment”.
La situació entre els treballadors és de prevenció, davant la possibilitat que hi hagi una relació causa – efecte entre l’aparició de tumors cancerígens i el treball amb emissions radioelèctriques. “De les malalties que s’han produït, en quatre ocasions han acabat amb la mort dels treballadors” diu el responsable sindical. “Ens han dit que la freqüència d’aparició de tumors supera el 300% del que seria una mitjana estàndard”, diu Mesa.
Davant la intranquil·litat dels treballadors, els sindicats han demanat el trasllat de la Sala de Bombers del CGE a un nou centre de Gestió d’Emergències integrat.
Al mateix temps, els sindicats han denunciat el cas a Inspecció de treball que, afirma Mesa, ha demanat un nou estudi tècnic que permeti decidir si hi ha un vincle entre les emissions i l’aparició de càncer. Aquests estudi hauria d’estar en mans de l’inspector l’octubre vinent.
La situació també ha estat comunicada a l’Ajuntament de Barcelona. En aquest sentit, un portaveu de l’àrea de personal ha explicat a aquest diari: “ens consta que es va fer un estudi independent que indicava que no hi havia relació entre les malalties i el lloc on es desenvolupa la feina”.
Sigui com sigui, des de l’Ajuntament es reconeix que, independentment de les queixes, cal canviar l’actual ubicació del Centre de Gestió d’Emergències Integrat, però, aquest trasllat depèn d’un pacte amb la Generalitat, institució que hauria d’assumir la despesa, però “de moment no hi ha acord”, afirma la font consultada.
No hi ha comentaris
Pingback: "Acabo de sortir del meu segon càncer" afirma un treballador del Centre d'Emergències del carrer Lleida