La creació de cooperatives a Catalunya en el primer semestre d’aquest any ha suposat la posada en marxa de 86 noves entitats. La majoria d’aquestes cooperatives, de treball. Si les dades es comparen amb les del mateix període de 2015, suposen un creixement d’un 56%. De gener a juny de 2015 es van posar en marxa 55 cooperatives, segons la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC).
Un element destacable del creixement experimentat en la creació de cooperatives durant el 2016 ha estat la possibilitat de posar en marxa entitats amb dos socis. A aquest requisit s’han acollit 42 noves cooperatives. Dit en altres paraules, el 48% de les cooperatives creades en el primer semestre d’aquest any s’han acollit a la nova premissa inclosa en la reforma de la llei de cooperatives aprovada el juliol de l’any anterior. Destaca entre les societats cooperatives creades amb dos socis, Abans del canvi legal per constituir una cooperativa calia un mínim de tres socis, i 10 socis en el cas de les cooperatives de consumidors i usuaris.
Per branques d’activitat, la immensa majoria de les cooperatives creades enguany són de treball, també se n’han creat 3 de serveis, 3 de consum i 1 d’habitatge. Pel que fa a les cooperatives de 2 socis, totes són de treball associat excepte una que és de serveis, segons l’organització Aracoop.
Si es comparen les cooperatives creades en el primer semestre en els anys anteriors, des del 2012 no s’havia produït cap creixement com l’experimentat en el 2016.
Perfecto Alonso
Perfecto Alonso, president de la Confederació de Cooperatives de Catalunya i de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, explicava la seva visió sobre l’evolució de la llei de cooperatives en una entrevista al Diari del Treball, tot analitzant els efectes del canvi de la llei: “La majoria de les noves aportacions incloses en la llei no veig que estiguin quallant, ni que s’estiguin modificant estatuts en aquest sentit. Per exemple, la possibilitat del soci col·laborador sense vot: no conec cap cooperativa que això ho hagi inclòs en els seus estatuts. Sí que és veritat que s’ha modificat la dotació de la reserva. També s’ha modificat la distribució dels nous fons que es puguin crear. L’aprovació d’aportació de capital voluntari i temes com la creació d’unions temporals d’empreses (UTE) sí que s’han fet en alguna ocasió. En definitiva, estic una mica sorprès de la poca incidència que la nova llei ha tingut en la renovació d’estatuts”.
De manera paral·lela, els últims anys l’ocupació de les cooperatives de treball a Catalunya no ha fet res més que augmentar. En aquest sentit, el 2015 es van crear gairebé 2000 persones més al mercat laboral. De les quals el 77% tenen contracte fix i un 82% són feines a temps total. Amb aquestes dades procedents del baròmetre cooperatiu, es certifica que l’ocupació en el sector cooperativista ja s’ha recuperat de les pèrdues que es van produir durant la crisi.