Els propietaris de Nylstar, de Blanes, pretenen que la part de la plantilla que quedi en l’empresa després de fer l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), ho faci sense cobrar. Així ho han expressat en la reunió mantinguda dimarts amb el comitè d’empresa on han fixat amb més precisió quina és la seva posició.
Nylstar, antiga Safa, és una empresa tèxtil, fabrica un teixit industrial amb sortida al mercat. No obstant això l’empresa pateix una greu crisi que ha aflorat després d’aplicar dos expedients temporals.
La societat propietària va anunciar la setmana passada que pensava aplicar un ERO d’extinció de contractes a 185 persones. Atès que l’empresa té una plantilla de 226 operaris, els sindicats van interpretar que a la pràctica la mesura suposava el tancament de la producció. Però, la comunicació només va ser verbal. Aquest dimarts s’ha produït la reunió formal, amb presència de l’administració de la Generalitat. En aquesta trobada els documents presentats han suposat un canvi. Segons consta, l’empresa presentaria expedient d’extinció per a 155 dels 226 treballadors, cosa que deixaria la plantilla amb 71 persones. Però en els papers s’hi troba una incongruència: quan es fa el càlcul dels treballadors que restarien a la planta de Blanes es parla de 61 persones, cosa que fa pensar als sindicalistes que la direcció de la companyia s’ha descomptat, perquè hi hauria 10 treballadors que no estarien ni a la llista d’acomiadats ni a la dels que restarien a l’empresa.
Però, encara hi ha un segon aspecte més xocant. La direcció de Nylstar ha deixat clar que els operaris que restin a l’empresa no cobraran. “Ens diuen que no tenen tresoreria”, afirma el responsable d’Indústria de la UGT, Gabriel Tejada, present a la reunió. En el mateix sentit haurien explicat que no hi ha forma de remuntar la producció perquè no hi ha fons per comprar matèries primeres.
Els sindicalistes estan indignats. Temen que l’operació tingui com a objectiu tancar l’empresa evitant pagar les indemnitzacions que corresponen a una plantilla, en la qual hi ha molts treballadors amb dècades d’antiguitat.
Si no es posa remei, podria donar-se la situació que l’ERO es presentés, però no hi hagués diners per pagar indemnitzacions i al mateix temps una part dels treballadors haguera de continuar treballant fins que l’empresa solucionés la situació o tanqués definitivament.
La llei permet que una empresa deixi de produir, però no tanqui oficialment a l’espera que els treballadors fastiguejats marxin renunciant a les indemnitzacions i als endarreriments, si en tenen i perdin també el seu subsidi d’atur. En el cas de Nylstar no hi ha endarreriments perquè la majoria de la plantilla ha estat afectada per un ERO, cosa que fa que durant aquest temps hagin cobrat del subsidi de desocupació i l’empresa només ha aportat una petita quantitat com a complement.
La situació de la plantilla pel que fa a l’edat dels treballadors planteja problemes. Un total de 48 operaris tenen contracte de relleu, cosa que vol dir que una persona jove substitueix una part de la jornada a una que està a punt de jubilar-se. Això indica que hi ha una porció important dels treballadors amb edats avançades, però també hi ha operaris joves als quals un ERO trencaria una carrera professional ben just iniciada. A més, es dóna l’agreujant que com Nylstar ha encadenat diversos ERO molts treballadors tenen el subsidi d’atur consumit o molt reduït.
1 comentari
Pingback: Els treballadors de Nylstar no es creuen el pla de l'empresa per falta de finançament