Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Una cinquantena de persones, majoritàriament cambrers i cambreres, s’han concentrat davant d’un establiment d’hostaleria a La Rambla. Darrere de la pancarta hi ha Josan Garcia, del sector d’Hostaleria de la UGT de Catalunya. Afirma que l’empresa, el restaurant Itapa, acostuma a contractar joves, alguns d’ells estudiants, diu que no els fan contracte ni els paguen fins que se’n van voluntàriament.
El piquet, pacífic en tot moment, es dedica a xiular i reparteix globus als turistes que passen, i amb la seva presència aconsegueix que a terrassa de l’Itapa estigui totalment buida a migdia. Darrere de la pancarta Josan comenta el cas de dues noies, una madrilenya i una altra italiana, que han hagut de marxar sense que l’empresa els hi hagi pagat el que els devia i sense obtenir ni la còpia del contracte. “Peró és que la gent que fa més temps que treballa aquí, tenen condicions de feina inacceptables” afegeix. Una pràctica habitual, denuncia és que als treballadors els hi facin contractes de quatre hores i en treballin 12 o 14 pel mateix preu. Una altra és que no els hi paguin la nocturnitat, tal com estipula el conveni. També diuen que enlloc de dos dies de festa setmanal només en poden fer un.
Mentre els sindicalistes de la UGT parlen amb Diari del Treball reben un avís: l’encarregat del local vol parlar amb ells. En un apart la delegació de la UGT es troba amb la persona que diu representar la companyia. Els demana que aturin la protesta. Ells n’expliquen els motius. Li comuniquen que han intentat negociar abans i no ha estat possible i que han denunciat el cas a Inspecció de Treball. L’encarregat afirma que totes les queixes ja s’han corregit: “des de fa un mes tot ha canviat”, afirma, mentre diu ignorar el cas de les dues estudiants.
Inici de campanya
A UGT afirmen que aquest tipus de protestes seguiran. Entenen que les condicions de treball a la restauració s’estan degradant, tot i la gran demanda causada pel turisme. Un altre sindicalista assegura que “em parlat amb la patronal, perquè no haurien d’acceptar que els grups que compren cadenes d’establiments estiguin fent la competència il·legítima amb condicions de treball i de salaris inferiors a les que marca el conveni. Però el gremi de Restauració assegura que no pot fer res, perquè moltes d’aquestes noves empreses no estan agremiades”.
De fet l’Itapa forma part d’un grup de restauració: Gaft: que només a la Rambla de Barcelona té onze establiments. A la UGT afirmen que els seus accionistes són ucrainesos i que tenen una pràctica comercial molt agressiva.
La protesta dels cambrers obre una nova etapa. UGT ha decidit no limitar la seva acció a gestions en els despatxos sinó que opta per una actuació més reivindicativa. Garcia explica al respecte, “sense sortir de la Rambla tenim una llista d’establiments que fan pràctiques que no s’ajusten al conveni. Si després dels avisos que fem no responen, tornarem a situar piquets davant dels bars i restaurants per denunciar l’explotació”.