Inspecció de Treball ha imposats multes i liquidacions a la Seguretat Social a Telefónica i a empreses subcontractades que sumen 5,7 milions d’euros. A més, de resultes de la investigació realitzada s’han instat 98 altes en el Règim General de la Seguretat Social i 92 contractes temporals s’han transformat en fixo, segons ha indicat en una compareixença, el secretari general del Departament de Treball , Josep Ginesta, a qui acompanyava la cap de la Inspecció , Mar Luz Batallé.
Ginesta ha qualificat l’entramat que s’ha descobert com una “trama de subcontractació, que té com a principal objectiu aconseguir el màxim de guany possible reduint els drets de les persones que treballen”.
Concretament, la inspecció, que en part està transferida i en part resta en l’administració estatal, ha aixecat 219 propostes de sanció per infracció a la normativa sociolaboral, que sumen 2.155.000 euros. També ha fet 21 actes de liquidació de quotes a la seguretat socials (11 per diferències en la cotització i 10 per falta en el Règim General de la Seguretat Social,) per un import de més de 3.615.000 euros. A aquestes actuacions cal sumar les esmentades altes a la Seguretat Social i la transformació de contractes temporals en indefinits.
La investigació va prendre força arran de les mobilitzacions que es van produir fa aproximadament un any i que van prendre com a nom la marea blava. Fruit d’aquella situació, explica Ginesta, “van començar a arribar a Inspecció moltes denuncies dels comitès d’empresa, i amb les dades acumulades es van iniciar els treballs”.
La inspecció ha aconseguir “destapar una trama irregular de subcontractació de serveis tècnics per part de Telefónica”, ha dit Ginesta. Es tracta d’una de les sancions que mai s’han imposat a Catalunya a una trama d’aquest tipus, ha afirmat el secretari general del Departament de Treball. Ginesta ha justificat anomenar trama al que s’ha descobert perquè hi ha “un fil conductor sorgit de tot el nivell de servei que anava produint una empresa com Telefónica”
La inspecció ha investigat 6 empreses de primera línia de subcontractació, és a dir, que eren contractades directament per Telefónica. Fruit d’aquesta recerca s’han proposat 181 sancions de la normativa laboral. Concretament, s’ha proposat 6 sancions per cessió il·legal de treballadors, per un import total de 92.000 euros.
A més, s’ha proposat 175 sancions corresponents al mateix nombre de treballadors per falta d’inscripció a la Segureat Social, ja que estaven “indegudament inscrits en el règim especial de treballadors autònoms, cosa que es coneix com a “falsos autònoms”, en total es demanen per aquest motiu 818.500 euros.
Fruit d’aquestes actuacions s’han fet actes de liquidació de quotes a Seguretat Social que sumen 3.127.000 euros. En aquests casos s’ha apreciat responsabilitat subsidiària de Telefónica de España, SA en la liquidació de les quotes a la Seguretat Social.
Segona línia de subcontractació
La investigació ha entrat en la segona línia de subcontractació, és a dir, empreses subcontractes per la matriu que, al seu torn tornaven a subcontractar., concretament el servei tècnic d’instal·lació. En aquest cas s’ha aixecat 38 propostes de sancions per infracció a la normativa sociolaboral a 19 empreses subcontractades.
En concret, s’han proposta 4 sancions per infraccions en la contractació temporal, cosa que ha fet que es transformessin en indefinits els contractes temporals en frau de llei.
A més, s’han proposta també 23 sancions per infraccions per falta d’inscripció del mateix nombre de treballadors en el règim general de la Seguretat social, ja que estaven inscrits indegudament com a treballadors autònoms. Per tant s’han estès també actes de liquidació de quotes a la Seguretat Social valorades en 142.000 euros.
S’han proposat també sancions per infraccions en la cotització per les que s’han obert actes de liquidació de quotes a la Seguretat Social valorades en 346.000 euros.
D’altra banda s’han proposat sancions per una infracció d’incompliment en matèria de salari i altres 3 actes per obstrucció de la tasca de la Inspecció de treball.
La resolució de la Inspecció destacat també que en algunes de les actes de liquidació de quotes a la Seguretat Social en les empreses de nivells inferiors de subcontractació “s’ha determinat l’existència de responsabilitat subsidiària de les empreses del primer nivell de subcontractació”.
En la seva intervenció Ginesta ha puntualitzat que “la subcontractació per si mateixa no és il·legal la nostra legislació la permet, però, quan aquest efecte de seccionar el procés productiu només està fet en base a reduir les condicions laboral de les persones és qual se supera el límit del que la llei preveu i és quan es donen situacions irregulars com les que s’han proposat per sancionar”. L’alt càrrec de treball ha tret una conclusió en relació amb la cadena de subcontractació detectada: “es tracta d’una cadena de subcontractació en la qual l’únic fil conductor que té és reduir els drets de les persones que hi estan treballant”.
Investigació oberta
Ginesta ha considerat que la investigació no està tancada i no ha descartat que s’ampliï a altres empreses que usin els mateixos mètodes d’actuació. En aquest sentit ha considerat que accions con la que s’ha desenvolupat a Catalunya es podrien emular en altres indrets de l’Estat espanyol.
El secretari general del departament de Treball no ha descartat tampoc que actuacions com la realitzada amb la cadena de subcontractació de Telefónica es realitzin en altres sectors productius. En aquest sentit ha posat l’èmfasi a considerar que si un àmbit té problemes hi ha eines suficients d’entesa “amb els sindicats i les patronals” com per no haver de recórrer a mecanismes com els sancionats, en una al·lusió indirecta a la situació de subcontractació i falsos autònoms que afecta a sectors com el carni. També ha esmentat un cop les empreses multiservei, però sense concretar més.
4 comentaris
Pingback: Anul·lats 7 acomiadaments de treballadors que van participar en la vaga de tècnics de Movistar
Pingback: Denuncien les contractes de les quatre grans operadores de telefonia per 'prestamisme' laboral
Pingback: La precarització ha contribuït a incrementar en 40.000 els autònoms a Catalunya des del 2011
Pingback: El Congrés aprova impedir que els treballadors subcontractats tinguin pitjors condicions