Polèmica a Osona. Una de les entitats més arrelades a la comarca: l’Associació Sant Tomàs, votarà el 22 de juny en assemblea si es transforma o no en una fundació.
La junta directiva actual advoca pel canvi de figura legal. Ho fa perquè considera que li donaria més agilitat en prendre decisions. En aquest viatge compta amb l’aval dels fundadors de l’entitat i d’alcaldes de la zona a la qual presta servei Sant Tomàs.
Un grup de socis, agrupats en la Coordinadora de Famílies defensa mantenir l’actual estatus d’associació.
El centre Sant Tomàs proveeix de tots els serveis vinculats amb l’atenció a la discapacitat a la comarca d’Osona: CDIAP, escola especial, tallers, ocupacionals i residencies L’associació va ser fundada l’any 1966 per un grup de pares i mares amb fills amb discapacitat. Originalment van ser 7 les famílies que van iniciar l’obra. També van participar en la creació persones vinculades a la societat civil de la comarca i representants dels municipis. L’any 1967 es va crear l’escola Estel, amb 9 alumnes. En aquests moments, el centre Sant Tomàs ofereix serveis a 1.760 usuaris i les seves famílies. La mateixa entitat informa que té 620 treballadors, dels quals 243 pateixen alguna mena de discapacitat.
Segons l’equip directiu, que planteja el canvi d’estatus jurídic de l’entitat, la mesura seria només la continuació de la decisió de 2009 que va suposar la creació de la Fundació Tutelar l’Esguard. L’any 2012 es va constituir també la Fundació TAC Osona.
La proposta de l’actual direcció seria constituir la tercera fundació que integraria els serveis educatius, els assistencials, els serveis transversals i de protecció del patrimoni. La segona opció que també defensa l’equip de gestió és transformar directament l’associació en una fundació.
Emular altres entitats
En l’argumentari exhibit pels partidaris del canvi de figura legal pesa el fet que moles entitats de la grandària de Sant Tomàs ja s’han transformat en fundacions. Asseguren, també que la participació de les famílies queda garantida, hi hauria un representant per cada servei, l’elecció dels representants la fan les mateixes famílies i existeix un consell de participació– o està sotmesa a un control públic molt més exhaustiu que una associació.
La coordinadora de famílies va recaptar avals per presentar una tercera proposta que es votarà en assemblea el 22 de juny. Aquest grup vol que es mantingui l’actual figura legal. No obstant això, es mostra partidària d’obrir un mecanisme de participació per valorar els avantatges i inconvenients que es deduirien de la conversió de l’entitat en fundació.
La coordinadora té els seus orígens en l’associació de pares i mares de l’escola Estel creu que si s’acceptés la transformació de l’entitat en fundació les famílies perdrien el dret a decidir en funció del vot individual. La participació és la clau de volta de la seva opció. Pensen, segons han indicat al Diari del Treball, que la transformació en fundació faria de Sant Tomàs en una empresa de serveis de la qual les famílies en serien clients.