Els treballadors d’entitats i institucions de la cultura de Barcelona han convocat mobilitzacions coincidint amb la Nit dels Museus, dissabte 21 de maig. Les accions semblen obrir un període de conflictivitat en l’àmbit cultural barceloní. Els treballadors es queixen que la seva feina a gestionen subcontractes, cosa que els comporta cobrar salaris de 5 euros l’hora i gairebé no tenir drets com a treballadors. La seva reivindicació de fons és la contractació directa per les institucions per a les quals treballen, moltes d’elles dependents del consistori de Barcelona. Aquestes reclamacions s’agrupen en el col·lectiu ‘Remunicipalitzem’. Però mentrestant plantegen reclamacions concretes.
Una concentració amb desfilada per diversos museus i centres culturals durant la Nit dels Museus, convocada per CGT CNT i diverses entitats cíviques, i el repartiment de manifestos reivindicatius per part de la UGT i una plataforma de professionals, protagonitzaran les primeres accions.
La plataforma en la qual estan CGT i CNT, han fet una crida als empleats de museus i organitzacions culturals a un concentració i posterior manifestació per una ruta que creua alguns dels punts més destacats de la cultura barcelonina i catalana.
Marta és delegada de CGT a l’empresa MagmaCultura, una de les principals gestores de concessions públiques en aquest àmbit a Barcelona. “Vam decidir realitzar la protesta per deixar clar que en un dia en què des de les institucions culturals presumeixen de l’activitat cultural, es mostri que hi ha un contrapunt”, explica. En aquest sentit, la sindicalista afegeix: “en el sector hi ha empreses que s’han especialitzat en el món de la cultura basant-se a oferir preus baixos, que no tenen empatx a reduir encara més si les institucions retallen pressupostos”, afirma.
Una altra gran empresa en el mateix àmbit és Ciutart, tot i que que últimament han irromput en el sector les Empreses de Treball Temporal (ETT) “rebentant preus i condicions de treball”. Marta posa un exemple: “hi ha empreses que demanden treballadors amb dos títols universitaris i diversos idiomes pagant de mitjana 5 euros l’hora i 2 euros més a partir de les 10 de la nit”. El convocants de l’acció de dissabte denuncien que mentre les institucions paguen entre 15 i 18 euros per hora de treball de les persones contractades, d’aquesta quantitat “moltes vegades els treballadors no en percebem ni un terç”.
La protesta durant la Nit dels Museus intenta cridar l’atenció sobre les condicions de treball i també sortir al pas de pràctiques com el treball gratuït que es va imposar l’any passat a l’esmentada celebració. La manifestació sortirà dissabte a les 20,30 hores de l’esplanada del Centre Cultural del Born i es desplaçarà en una ruta que inclou el Museu Picasso, el Museu de les cultures, al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), Museu Frederic Marès, Palau Güell, Palau de la Virreina, CCCB, Macba, Caixaforum i MNAC.
Grans empreses a les institucions públiques
En el manifest fet públic els convocants denuncien que “les grans empreses s’han anat introduint a l’interior de les institucions culturals”. Això ha suposat el segrest de les contractacions de personal, afirmen, cosa que ha implicat que les companyies privades es beneficiïn “en gran part dels nostres salaris i també dels impostos que paguem com a ciutadans, per mantenir aquestes institucions”, asseguren.
Els treballadors asseguren també que es pressiona a les plantilles perquè treballin durant la Nit dels Museus, sense respectar el descans legal entre jornada i jornada.
També es queixen del fet que pel tipus de treball que aquest col·lectiu desenvolupa, la major part de les lesions que els afecten no es reconeixen com accidents o malalties laborals. Això repercuteix negativament, afirmen, tant en la salut dels treballadors com en els sous quan estan de baixa laboral.
Expliquen, a més, els treballadors, que quan han traslladat les seves reivindicacions a les empreses que els contracten, aquestes “li passen la pilota a les institucions, que es desentenen, al·legant que no poden fer res perquè no són part contractant”.
Conveni i bones pràctiques
D’altra banda, UGT de Catalunya, i més concretament la seva branca juvenil, Avalot, han convocat també dissabte que vinent, durant la Nit dels Museus, mobilitzacions dels treballadors del sector reclamant un conveni de l’àmbit de la cultura. En aquest cas, els joves del sindicat i membres independents de l’anomenada plataformaC, repartiran fulls volants entre el públic explicant la seva situació laboral.
Segons un portaveu, el col·lectiu dels treballadors de serveis culturals agrupa unes 1.500 persones incloent els empleats dels àmbits privat i públic. Els uns i els altres coincideixen anunciar un deteriorament de les seves condicions laborals amb retallades i una precarització “insuportables”.
El representant de l’Avalot explica que un treballador de l’àmbit cultural acostuma a tenir un sou mitjà de 5 euros bruts a l’hora, contracte d’obra i servei i que pateix freqüents canvis d’horari. A més, acostumen a estar subcontractats per empreses privades, cosa que implica no tenir garantia de subrogació si aquestes perden el concurs. En aquest sentit critica que “l’administració pública no només facilita sinó que fomenta aquestes pràctiques”.
El grup creat a partir de la UGT planteja la creació d’una taula sectorial que iniciï els contactes amb les empreses per negociar un conveni de la cultural que millori les condicions salarials d’aquest col·lectiu.
Mentre es produeix un acord reclamen que s’elabori un codi de bones pràctiques específic per a la contractació de serveis externs.
El codi hauria d’evitar les adjudicacions basades en preus baixos, acabar amb l’exigència del treball gratuït, i un respecte genèric a les condicions laborals dels professionals.
La mobilització dels treballadors que donen servei als equipaments culturals de Barcelona es produeix després que coincidint amb el canvi de majoria municipal es produïssin vagues i concentracions en organismes com l’Auditori o el Liceu de Barcelona, en ambdós casos els empleats van recórrer a la vaga per millorar les seves condicions laborals davant de les empreses que els tenien subcontractats.