UGT de Catalunya considera que els accidents laborals mortals són socialment inassumibles, després d’observar que l’any 2014 van sumar 57 víctimes, amb un increment del 14% i el 2015 van ascendir a 69 i un augment del 21%, segons l’estudi fet per aquest sindicat amb motiu del dia mundial de la prevenció laboral.
L’informe elaborat per UGT sobre sinistralitat laboral abasta de 2012 a 2015. Mostra que des de 2013 es produeix un increment dels accidents de treball.
Si s’analitzen els accidents amb baixa, segons la seva gravetat, l’any 2013 hi ha una reducció de l’1,17%,però a partir de 2014 hi ha un creixement del 6,28% i el 2015 un 5,94%, indica l’estudi.
Pel que fa als accidents amb baixa greus, el seu comportament ha estat diferent. Durant els anys 2013 i 2014 ha registrat una davallada important, del 4,2% i del 8,4%, respectivament. Però, l’any 2015 ha patit un increment important, del 8,6%.
Els accidents mortals en accident va tenir els anys 2012 i 2013 davallades importants: del 15,38% i del 24% respectivament. Però, els anys 2014 i 2015 aquest tipus d’accidents ha experimentat increments del 14% i el 21%. Tot i que l’informe no ho esmenta, en aquest augment hi va tenir una incidència l’accident aeri de Germanwigns, un vol que sortí de Barcelona i on viatjaven 35 persones de nacionalitat espanyola, la majoria catalanes.
El sindicat assegura que les causes principals de l’increment d’accidents; en primer lloc, l’augment de la precarietat laboral, que és directament proporcional a l’increment de la sinistralitat laboral; i, en segon lloc, les reformes laborals endegades pel PP i les seves conseqüències: la modificació legislativa que fa que els empresaris amb fins a 25 treballadors i treballadores a càrrec assumeixin en solitari la prevenció de riscos laborals, i també la venda de les societats de prevenció de les mútues.
UGT assegura que els sectors més precaris són aquells que tenen un major increment de la sinistralitat laboral. Especialment preocupant és el sector de la construcció, on assegura que es pot comprovar que, amb la recuperació de l’activitat i l’aparició d’empreses més petites, s’ha produït un increment de la sinistralitat.
L’organització sindical mostra també la seva preocupació davant la infradeclaració que es produeix amb les malalties laborals. Un estudi paral·lel indica que a Catalunya es va declarar només 3.316 casos relacionats amb malalties atribuïbles a la feina, però es considera que aquesta xifra representa només el 25% de les que realment pateixen els treballadors i treballadores.
L’informe i el toc d’alerta es produeix coincidint amb què dijous, 28 d’abril, se celebra el dia mundial de la seguretat i salut en el treball. Per això, UGT i CCOO han elaborat un manifest conjunt i realitzaran una concentració a les 12,30 davant la seu de Foment del Treball, la patronal catalana, a la Via Laietana, 32 de Barcelona.