Nou estil amb fons de continuïtat en la presentació del quinzè congrés de la UGT de Catalunya. El qui segurament serà nou secretari general, Camil Ros, i qui n’assumirà la presidència del sindicat, Matías Carnero, han fet molt èmfasi en les propostes d’actuació sindical com a fil conductor de la nova etapa. Tot i això, han fet un esforç per mostrar que els canvis es fan sense que l’organització deixi de banda els seus signes d’identitat.
Camil Ros ha intervingut en primer lloc per fixar els grans eixos sindicals que vertebraran l’acció de la UGT de Catalunya a partir d’ara. Ho ha fet després de constatar que “ens pensàvem que el pitjor de la crisi havia passat, i no és així”. Segons ha dit, la sortida de la crisi pot donar pas a una nova figura, la del treballador empobrit, la persona que tot i tenir feina amb el salari no pot cobrir les seves necessitats. L’alternativa a aquesta situació serà, per a UGT, prioritzar la lluita contra la precarietat i la contra l’ús abusiu de la legislació laboral sorgida de la reforma laboral.
Ros ha avançat propostes concretes d’actuació. Una és instar les administracions a què equiparin les empreses de serveis integrals a les Empreses de Treball Temporal (ETT). Ho ha fet a partir d’un exemple: “no pot ser que una cambrera d’hotel que treballi directament per l’establiment cobri el salari del conveni, però si el contracte li fa una empresa de serveis integrals, el salari sigui un 40% inferior”.
Un altre pilar d’actuació serà el salarial. Camil Ros ha anunciat que en la negociació col·lectiva un objectiu clau serà recuperar els salaris. Però per aquelles persones que cobren el salari mínim la UGT manté que el salari mínim se situï en els 1.000 euros. Només així, tornarà a haver consum i la recuperació serà un fet més que un anunci propagandístic, ha destacat.
La reforma laboral es manté en el punt de mira de la UGT, que advoca per derogar-la. Ni transformar-la i esmenar-la, ha afirmat Ros en un clar missatge als partits polítics que estudien formar govern a Espanya.
Des d’un punt de vista de l’economia espanyola, el nou congrés ugetista exigirà a les administracions acabar amb les mesures d’austeritat i centrar-se en una política de creació d’ocupació, lluita contra la pobresa, i establiment d’un model productiu de futur. “Si parlem de turisme, parlem de precarietat laboral; si parlem d’indústria, parlem de tancament d’empreses; i si parlem de sector públic, parlem de retallades. Aquesta és l’economia de país que tenim i de la que hem de sortir”, ha subratllat Ros.
Recuperar presència i influència
A la roda de premsa de presentació també ha intervingut Matías Carnero, que sona com a nou president del sindicat. El líder de la UGT a Seat ha advocat per estendre el sindicat encara més a aquells llocs on encara no ha arribat.”Cal recuperar aquells espais on hem perdut pes i influència, com el carrer i alertar de la importància de la sindicalització”, ha assegurat. Carnero ha avançat quina pot ser després del congrés la nova organització del sindicat, per què esdevingui més útil als treballadors i a la ciutadania. “El nou sindicat s’articularà en tres grans federacions: indústria, serveis públics i serveis privats” en ell hi tindrà una importància preeminent la sectorització. Aquestes tres federacions inclouran entre 20 i 25 sectors. “Hem d’apropar-nos on està la veritable activat sindical: als centres de treball i als territoris”.
Tant Ros com Carnero s’ha esforçat per donar una imatge de cohesió i equip. Els dos han deslligat l’activitat sindical de qualsevol influència o vinculació als partits: “A UGT no durem el paraigua a ningú”, ha dit Carnero, mentre Ros que ha citat un sindicalista de l’Hospitalet amb la frase “al partit, al partit i al sindicat al sindicat”, com una mostra que una i altra activitats no s’han de barrejar.
La qüestió sobre el dret a decidit, que al congrés confederal es va fer servir per alguns sectors com una arma llancívola, en el congrés català forma part de la ponència de base i no ha tingut esmenes, han dit els dos dirigents.
Som drets, som lluita
En la roda de premsa ha intervingut també Laura Pelay, secretària d’estat de benestar i treball i responsable “interina” d’imatge del sindicat. Ha presentat els lemes del congrés: ‘Som drets. Som lluita’, amb ells es pretén reforçar l’ADN de la UGT de Catalunya, caracteritzat, ha dit, per la suma de singularitats. “En primer lloc, el nostre sindicat és aixopluc de diversos drets, que són garantia d’igualtat. En segon lloc, som lluita, perquè la resignació no és sinònim de sindicalisme, i perquè hem de recuperar tot allò que hem perdut en aquests anys de crisi”, ha subratllat.
Jordi Camallonga, secretari d’organització ha explicat que al congrés hi participaran 405 delegats i delegades -150 dones i 255 homes- en representació dels 150.000 afiliats i afiliades del sindicat: 286 ho faran des de la regió metropolitana i 117 de la resta de Catalunya. També ha dit que s’han presentat 176 esmenes al text de la ponència base.
Autores: Tomeu Ferrer