Des de l’inici de la crisi, l’any 2008 fins al 2015, les persones inscrites als serveis públics d’ocupació a les comarques de Ponent que no cobren cap prestació ha augmentat en un 252,25%. Traduït en xifres, l’any 2015 va finalitzar amb 10.402 persones que no cobraven cap prestació o subsidi per desocupació, mentre que a final de 2008 els i les que no cobraven subsidi o ajut estant aturats eren 2.958 persones, segons un estudi elaborat per UGT de les comarques de Lleida, que ha estat presentat per la seva secretària general Núria Solé.
L’informe també constata que les persones inscrites com a demandants d’ocupació a Lleida s’ha incrementat en un 41,89% des de l’inici de la crisi.
Cal destacar que les persones que a les comarques de Ponent reben la Renda Mínima d’Inserció, 426 euros al mes, s’han incrementat un 937% des de l’any 2008..
Lògicament la despesa destinada a cobrir les prestacions s’ha reduït fortament. Al mateix temps s’han endurit de manera important les condicions per accedir a les esmentades ajudes . Concretament, el total de la despesa derivada de les prestacions a l’atur a les Terres de Lleida ha disminuït en un 24,3% des de l’inici del període estudiat, que són 4,1 milions d’euros en valors absoluts.
La secretària general de la UGT-Terres de Lleida, Núria Solé, en la presentació de l’estudi ha indicat que cada vegada les condicions per aconseguir algun tipus de prestació són més dures. Aquesta situació afecta especialment els aturats de llarga durada. En aquest sentit ha reclamat algun tipus de solució per aquests col·lectius atès que no es crea treball nou, i el que hi ha és temporal, cosa que fa que uns 10.000 lleidatans no rebin cap mena de prestació.
La secretària general i el responsable de relacions institucionals del sindicat, José Luís Aguilà, han exigit novament la derogació de la reforma laboral, així com mesures actives d’ocupació que fixin el seu focus d’atenció als col·lectius més tan desprotegits en els quals hi ha moltes persones que gairebé estan expulsades del mercat laboral.