Els ‘8 d’Airbus’ han negat en la seva declaració judicial que agredissin policies i altres treballadors durant la vaga general del 29 de setembre de 2010, unes acusacions a les quals s’han enfrontat en el primer dia del judici que contra ells se celebra a la sala del penal número 1 de Getafe (Madrid).
En una jornada amb gran interès mediàtic ha començat el judici contra els sindicalistes, que s’enfronten a la petició per part de la Fiscalia de vuit anys i tres mesos de presó per a cadascun per delictes d’atemptat, lesions i contra el dret dels treballadors inclosos en l’article 315.3 del Codi Penal (que condemna la coacció per fer vaga).
Tots els acusats han negat davant del magistrat que agredissin als agents de policia que ho van denunciar, ni a altres treballadors de la fàbrica que haurien intentat entrar a treballar, cosa que han assegurat que no van impedir, alhora que han endegat que aquell dia proferissin insults.
El primer a comparèixer ha estat el que el dia dels fets era el president del Comitè Interempreses d’Airbus en el moment dels fets: José Alcázar, que ha manifestat que els agents de policia que van presentar una denúncia per agressions contra ell pretenien amb ella “justificar els trets que van fer amb armes de foc”a la fàbrica.
Alcázar ha indicat que, quan es va produir el “tumult” que va ésser seguit per una càrrega policial i que just després es van produir els trets. Va afegir que va tractar de “posar pau” i “calmar els ànims” entre els concentrats “pacíficament”, i els agents antiavalots i que va arribar a acompanyar fins a la planta un empleat que no volia fer vaga.
Diversos acusats han dit que val ser colpejats per la policia aquell dia i algun d’ells ha posat en dubte la forma com els agents els van identificar com a responsables de les agressions.
La Fiscalia ha preguntat a tots ells el motiu d’haver pagat la quantia de les indemnitzacions per les lesions sofertes pels policies si no havien participat en les agressions. La resposta de tots ha estat que com era un requeriment judicial havien considerat que l’avien de complir. Els vuit, set de CCOO i un de la UGT han declarat que les indemnitzacions les van pagar dels seus patrimonis personals.
Prèviament, la jornada s’havia iniciat a la porta de la factoria d’Airbus a Getafe, des d’on ha partit una manifestació en suport als sindicalistes i que ha reclamat la derogació de l’article 315.3.
Suport polític i sindical
Hi han participat, a més de treballadors de la fàbrica i representants sindicals com el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i el d’UGT, Cándido Méndez, alguns dirigents polítics, com César Luena i Sara Hernández, del PSOE; Rafael Mayoral i Alberto Rodríguez, de Podemos; o Cayo Lara i Willy Meyer, d’Esquerra Unida.
A la seva arribada als jutjats, a més, els esperaven la diputada socialista María Luz Rodríguez i el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, que ha comparegut abans de l’inici de la vista per instar el pròxim Govern a derogar l’article 315.3, les dues últimes reformes laborals i la “Llei Mordassa”.
Alguns dels dirigents sindicals i polítics, així com representants del sindicalisme internacional han estat presents durant tota la jornada a la sala, per a la qual cosa s’ha requerit habilitat diversos seients.
Després de la finalització de les declaracions, diversos centenars de persones situadfes a les portes dels jutjats han mostrat el seu suport amb crits com “no són vuit, som milers”, “visca la lluita de la classe obrera” o “la lluita és l’únic camí”.
Com a conclusió, José Alcázar ha assegurat que considera “difícil” que siguin condemnats i que confia “plenament en l’absolució” de tots vuit, ja que “ha quedat provat” que van anar a la vaga, però que no van impedir que cap treballador pogués assistir aquell dia al centre i que no van agredir a ningú.
1 comentari
Pingback: Els tribunals proclamen la innocència dels '8 d'Airbus' als que es demanava 8 anys per exercir el dret de vaga