La vaga que va afectar les empreses i tècnics que fan instal·lacions i manteniments telefònics encara cueja. Un grup de treballadors de la coneguda com a marea blava s’han concentrat avui davant la seu de l’empresa Inet de Cornella. Aquesta és una societat que els antics vaguistes consideren que no respecta els mínims que van justificar l’aturada de la vaga.
Fonts de l’antic comitè de vaga han explicat que un dels pilars que va fer possible l’acord de retorn a la feina es basava en un pacte aconseguit per CCOO i UGT amb les empreses subcontractistes de la multinacional. L’acord consistia, en l’àmbit econòmic en aplicar als treballadors de les empreses esmentades almenys el salari fixat en el conveni del metall. La major part de les societats subcontractades per Movistar han complert els pactes, però alguna empresa no ho ha fet. Un cas seria el d’Inet, que segons la publicació Teleafonica, paga als tècnics que contracta salaris mensuals bruts de 790 euros, aproximadament la meitat del que recull el conveni del metall. En aquesta retribució s’hi inclou la part proposicional de les pagues extres. Aquesta circumstància està fent que les empreses que sí que mantenen el pacte tinguin menys oportunitats d’aconseguir comandes de la multinacional de les telecomunicacions quan es valora especialment l’apartat econòmic. En una segona derivada l’exemple d’Inet podria fer que la lleu millora aconseguida després de la dura vaga s’esvaís.
Recordar que les empreses subcontractistes no van voler negociar cap acord amb els vaguistes i sí que ho van fer amb les federacions d’indústria de la UGT i CCOO. Els pactes es van obtenir després d’una sèrie de vagues que van paralitzar les companyies que treballen per compte de l’antiga Telefónica.
A banda dels sindicats majoritaris es va produir la vaga dels treballadors vinculats amb altres sindicats, Co.bas, CGT, En construcció, o altres. En aquest grup hi havia també molts treballadors que eren autònoms i que van mantenir una dura lluita amb accions espectaculars com l’ocupació de la Seu del Mobile World Congrés de Barcelona.
Únics pactes
Uns mesos després que la vaga no es desconvoqués però que oficialment no se segueix es dóna la paradoxa que els únics pactes que hi ha són els firmats pels sindicats majoritaris i les empreses corresponents. A aquests acords s’agafen també els que reclamaven solucions molt més contundents. L’acord té elements durant criticats, com que inclou un apartat de productivitat, que no es recull en el conveni del metall i que, segons els membres de la marea blava, obriria la porta a acomiadaments procedents per incomplir determinades taxes de producció.
Els antics vaguistes i les organitzacions que hi donen suport han decidit focalitzar en Inet la seva acció contra les empreses que, en la seva opinió mantenen la política de rebaixar salaris i condicions de treball que van fer que esclatés la vaga dels tècnics. Per això, en el marc del Correscales s’ha iniciat aquesta acció de denúncia contra lnet i les seves pràctiques salarials.
Els treballadors de la dita marea blava fan un balanç ambivalent de la lluita mantinguda l’any passat. En alguns territoris, com Guipúscoa, la pràctica totalitat dels autònoms han estat integrats a les empreses subcontractistes. En altres indrets s’han produït acomiadaments i represàlies, que han estat contestades per la mobilització i judicialment. Diverses denúncies han donat la raó als treballadors, que mantenen a hores d’ara una estreta coordinació.