L’Ajuntament de Barcelona exigirà a les empreses que vulguin treballar per aquesta institució que almenys el 2% dels treballadors que tinguin contractats tingui alguna disminució, tal com indica la LISMI per a les empreses de més de 50 operaris, segons va dir el gerent de l’Àrea de Drets Socials del consistori barceloní,Ricard Fernàndez en la jornada «desenvolupament sostenible: igualtat d’oportunitats en la inserció laboral» organitzada a Foment del Treball per la Federació de Centres Especials de Catalunya (FECTEC).
En la mateixa taula en la qual va intervenir Fernàndez, va participar Teresa Pitarch, directora de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública de la Generalitat, que va dir que el govern de Catalunya no contractarà cap empresa que no compleixi amb el requisit del 2% de treballadors amb alguna discapacitat. Va dir que un de cada quatre contractes de la Generalitat ja inclouen clàusula social, com que l’empresa adjudicatària doni feina a persones de difícil inserció.
Els Centres Especials de Treball (CET) són empreses que tenen un 70% de la seva plantilla formada per persones que tenen una discapacitat reconeguda de més del 33%. La jornada organitzada per la FECETC té com a objectiu per una banda reivindicar un més gran compromís de les administracions amb aquest col·lectiu, propiciar contactes entre empreses convencionals i CET de forma que els centres puguin assumir encàrrecs de les companyies.
Ricard Fernàndez va dir que l’Ajuntament de Barcelona reclamarà a les empreses que vulguin contractar amb ell que tinguin un distintiu que garanteixi la Responsabilitat Social Corporativa al seu interior. Va advocar també per exigir a les empreses que paguin as seus treballadors almenys el salari del conveni de branca. En tercer lloc es va reafirmar en el projecte del nou consistori en el sentit de fixar a Barcelona un salari mínim de ciutat que sigui aproximadament el 60% del salari mitjà del país, «com ha passat a les àrees metropolitanes de Londres o Brussel·les», va dir.
La llei no distingeix entre tipus de discapacitat
A la mateixa jornada també va participar el director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, Xavier López, que va considerar necessària una reforma de la LISMI, que ara es diu Ley General de Derechos de las Personas con Discapacidad Social y su Inclusión Social). Va dir que la normativa no fa distincions entre tipologia de discapacitats (per exemple físiques i intel·lectuals), això fa que es tractin iguals col·lectius diferents, perquè «la discapacitat intel·lectual és més difícil d’integrar que la física». En tot cas López va admetre que els CET serveixen per donar una oportunitat laboral, però, «la finalitat última és que les persones amb discapacitat s’integrin en el mercat laboral ordinari».
La ponència central va anar a càrrec d’Isabel Vidal, Catedràtica de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona. Es va mostrar partidària que el creixement sostenible afavorit per les Nacions Unides ha de ser compatible amb la inclusió social i respecte al medi ambient. Vidal va repassar la nova agenda de Nacions Unides pel 2030 que estableix objectius molt ambiciosos . En aquest sentit va emfasitzar el contingut del punt vuit on s’indica «aconseguir la plena ocupació i garantir una feina decent per a tothom».