Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La majoria dels treballadors de Valeo de Martorelles ha aprovat el principi d’acord assolit pels representants de CCOO i UGT amb la multinacional. Ho han fet després de 24 hores en què els treballadors han pogut votar.
La participació ha estat de 207 persones, de les quals 159 han votat sí a l’acord, un 76,8%; 45 treballadors hi han votat en contra, cosa que suposa un 21,7%% dels que han participat en la consulta i 3 han votat en blanc. Les abstencions no han arribat a la cinquantena.
Els sindicats majoritaris al comitè d’empresa, CCOO i UGT han estat els que han preconitzat el vot positiu,mentre que la CGT s’ha mostrat en contra del pacte assolit després de gairebé 20 hores de negociació.
El resultat de la votació dóna el pacte per definitiu. L’acord implica que s’aturen totes les accions reivindicatives, cosa que vol dir que l’activitat a l’empresa es reprendrà el 9 de novembre vinent.
Tal com es va publicar a Diari del Treball, el pacte es basa en quatre grans apartats.
-Pla de reindustrialització i ocupació
-Baixes incentivades
-Trasllats amb indemnització i ocupació per a treballadors i familiars
-Pla de prejubilacions que beneficiarà tots els treballadors i treballadores que, en el moment de la signatura de l’acord, tinguin 50 o més anys.
Des de CCOO, el sindicat majoritari a Valeo es valora molt positivament la finalització d’un conflicte que inicialment semblava difícil que arribés a bon port.
Segons CCOO, els vaguistes, “han mantingut una vaga de més de 100 dies, han estat acampats a la porta de la fàbrica durant tot aquest temps, han fet visible el conflicte construint múltiples espais de solidaritat amb la seva lluita i han tingut clar, en tot moment, per què i per a què ho feien: per obligar l’empresa a negociar i aconseguir una alternativa industrial, laboral i social a les intencions de Valeo, que només pretenien desmantellar l’empresa traslladant o acomiadant els treballadors”.
CGT discrepa
Des del sindicat CGT s’ha considerat que el preacord estableix el tancament definitiu de la planta el 2017 malgrat estar vigent un pla de viabilitat que assegurava activitat i producció fins a l’any 2019. Consideren que les indemnitzacions pactades només suposen una “mínima” millora en relació amb les pactades i vigents en aquest mateix pla de viabilitat i que es condiciona tota possibilitat de preservar l’ocupació a Martorelles -”la nostra única prioritat”- a promeses inconcretes d’aparició d’un possible inversor, sense garanties de cap tipus.